Încă o gafă a sistemului de sănătate, 950 de suflete fără medic

Sunt cazuri sociale și au copii încadrați în grad de handicap, dar nu au medic care să vină la ei în cartier datorită unei decizii a Colegiului Medicilor. 950 de suflete din cartierul Brădet din orașul Anina, nu au un medic de familie care să-i consulte datorită unei situații ridicole existente în sistem. Bolnavii au de mers câțiva kilometri, aproape 7, prin pădure, până la un cabinet medical din oraș. Și asta fiindcă toți acești oameni din cartierul Brădet, sunt arondați la cei 3 medici de familie din Anina.

Pentru a veni în sprijinul oamenilor, primarul Aninei, Gheorghe Românu, a amenajat un spațiu pentru un cabinet medical în cartier și a hotărât să pună la dispoziția unuia dintre medici chiar și un mijloc de transport ca, măcar o dată pe săptămână, acesta să vadă pacienții din Brădet.

Casa de Asigurări însă nu poate să contracteze un cabinet al unui medic de familie decât pentru un program de 35 de ore pe săptămână, iar toți cei 3 medici din Anina au program de activitate de 35 de ore chiar la cabinetele lor. Pentru a putea contracta punctul de lucru din Brădet, este nevoie ca unul din medicii din Anina să-și angajeze un alt medic care să meargă la Brădet, cea ce nu pot accepta.

De unde toată această situație? Există o decizie a Colegiului Medicilor din 2011, prin care instituția nu acordă avize de funcționare cabinetelor medicale decât în condiția în care aceste cabinete au medic în permanență, chiar și pentru mediul rural.

Situația reală arată cu totul altlfel decât în hârtiile birocraților în halate albe. Cert este că toate cabinetele medicale din mediul rural care s-au înființat înaintea acestei decizi a Colegiului Medicilor, funcționează și acum fără probleme, fără a fi obligate la acel număr de ore, 35 pe săptămână, într-un singur punct de lucru.

Cartierul se află la o distanță destul de mare de oraș, cu acces prin pădure, iar majoritatea locuitorilor sunt cazuri sociale. O bună parte din pacienți sunt copiii încadrați în grad de handicap, iar prezența unui medic este absolut necesară.
Singura speranță de rezolvare a acestei situații, stă în schimbarea acestei decizii de către noua conducere a Colegiului Medicilor, colegiu care este condus de un cărășan, doctorul Gheorghe Borcean, din Caransebeș.

Comentarii

comentarii