Caraş Severin – judetul fără ,,urgențe,, stomatologice și fără farmacii de gardă

Doar două farmacii vor fi deschise în tot județul Caraș-Severin, duminică, în prima zi de Paști. Potrivit programului trimis de Colegiul Farmaciștilor, reșițenii își vor putea cumpăra medicamente, în caz de urgență, de la Farmacia Richter 1 , de lângă Universalul Vechi, între orele 8:00 și 20:00. La Caransebeș, în același interval orar, va fi deschisă Farmacia Polisano, din zona Kaufland-Pipirig.

Și cu tote acestea, situația este foarte gravă. Reșița este orașul în care nu este bine să vă prindă noaptea dacă aveți probleme cu dantura. Cei peste 66.000 de locuitori ai reşedinţei judeţului Caraş Severin, nu au nici măcar o farmacie care să fie deschisă pe timp de noapte. Ba mai mult, în tot județul care mai are vreo 280.000 de locuitori, nu există nici măcar un singur cabinet stomatologic în care să se rezolve urgențele apărute pe timp de noapte.
În cazul în care ai nevoie de un analgezic sau antiinflamator, nu ai decât două soluţii: ori apelezi la Spitalul de Urgenţă la camera de gardă la UPU sau vecini, ori rabzi până a doua zi când se deschide farmacia sau cabinetul stomatologic. Pe la 10, în general.
Majoritatea farmaciilor sunt deschise până cel târziu la ora 21 iar unele, până la ora 23. Mai mult chiar, nici la sfârşit de săptămână lucrurile nu stau mai bine. Sâmbătă şi duminică, în tot oraşul este deschisă o farmacie până la ora 20. Nici în cazul cabinetelor stomatologice, lucrurile nu stau mai bine.

Omenii par să se fi împăcat cu ideea şi ridică neputincioşi din umeri. Puşi în această situaţie, unii caută calmante pe la rude, alții apelează la leacurile băbești și când nu mai pot, ei merg pentru o pastilă la serviciul de urgenţă al Spitalului de urgenţă.

Chiar dacă solicitările de medicamente sau de servicii stomatologice de urgență sunt mai puține pe timp de noapte, Colegiul Medicilor sau cel al farmaciștilor ar trebui să ia în considerare că sănătatea nu este o afacere ca ori și care alta- aici fiind vorba de factorul uman și de durere. Dar la câte se întâmplă în ziua de azi, se pare că și aceste servicii sunt privite doar prin prisma profitului.
,,Şase judeţe din ţară, printre care şi Caraş-Severin, nu beneficiază de o secţie de urgenţe stomatologice, deşi acestea îngreuiază activitatea personalului medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean din Reşiţa, care şi aşa fac faţă cu greu solicitărilor medicale zilnice, fapt pentru care o astfel de secţie ar fi mai mult decât necesară. Primele demersuri pentru aprobarea unei astfel de secţii s-au făcut încă din 2008 dar propunerea a fost considerată ca neconstituţională.

De atunci se tot încercă la Ministerul Sănătăţii dar fără nici un rezultat până în prezent” a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, economistul Violeta Florea.
Spitalul are disponibilitate pentru o astfel de secţie, dar s-ar putea confrunta însă cu o altă problemă, şi anume lipsa personalului medical. Ar fii nevoie de cel puţin patru medici stomatologi care să deservească acest nou tip de urgenţă, ceea ce ar fi o reală problemă avându-se în vedere lipsa acută a medicilor şi asistentelor din sistemul de sănătate, lipsă generată de blocare posturilor din sistem dar şi de exodul personalului medical în ţările europene unde avantajele pecuniare sunt net superioare celor din ţară.

Noroc cu unii medici stomatologi – foarte puțini – care au afișat un număr de urgență pentru problemele apărute pe timp de noapte. Din păcate, din trei numere la care am sunat, ni s-a răspuns doar la unul singur,

Comentarii

comentarii