La Caransebes sunt aproape functionale ,,Atelierele protejate” – o șansă pentru reintegrarea necajitilor

Atelierele protejate, o șansă pentru reintegrare a persoanelor fără adăpost și a celor cu dizabilități.
În deplasările pe la obiectivele aflate în administrarea Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Silviu Hurduzeu a făcut o vizită și la Centrul pentru Persoane fără Adăpost de la Caransebeș, singurul centru de acest gen din județ.

Silviu Hurduzeu a dorit să vadă stadiul lucrărilor unei alte investiții derulate cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind amenajarea unor ateliere protejate.
Deși lucrările de reabilitare a sălilor s-au finalizat, urmează să fie găsite surse de finanțare pentru dotarea acestor ateliere cu utilaje, ateliere care vor fi de un real folos în privința facilitării reintegrării sociale a persoanelor cu probleme.

”Împreună cu Episcopia Caransebeșului vom accesa un proiect în vederea înființării de ateliere protejate pentru tâmplărie, pictură pe lemn și croitorie. Sigur că ne dorim și o sală pentru IT. Este mai greu, dar ne dorim să o înființăm”, a precizat Elena Amzoi, director general adjunct în cadrul aparatului de specialitate al CJ și coordonatorul proiectului.

În atelierele protejate vor fi inițiate în deprinderea unei meserii atât persoanele fără adăpost, cât și tinerii și adulții cu dizabilități din tot județul.

”Beneficiarii sunt cei 80 de aici, plus cei de la nivelul județului, care doresc, dar și cei care vor fi identificați și vor să-și facă o meserie. Știm cu toții că persoanele cu dizabilități nu au nicio meserie și modul de trai este scăzut. Așa că noi dorim să ajutăm și persoanele cu dizabilități”, a mai spus Elena Amzoi.
Valoarea acestui nou proiect este estimativă și se ridică la 3 milioane de lei.

Centrul pentru Persoane fără Adăpost funcționează din 2008 și de el beneficiază, mai ales în timpul iernii, persoanele fără casă din tot județul, dar și din alte județe.
”De-a lungul timpului au tranzitat acest centru peste 1350 de persoane, fie că au stat o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, dar a fost de un real sprijin pentru persoanele aflate în dificultate, mai ales pe timp de iarnă”, a precizat președintele CJ, Silviu Hurduzeu.

Formele de găzduire variază de la un beneficiar la altul. Sunt persoane fără adăpost care vin doar pentru 24 de ore, unii, iarna, stau doar pe timpul nopții, dar există și persoane care sunt găzduite și pe o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a șederii în cazul în care nu se găsesc soluții pentru rezolvarea cazului respectiv. Cei care ajung în acest centru nu beneficiază doar de hrană, îngrijire ci și de consiliere psihologică și programe de reintegrare socială.

”În momentul de față avem 34 de beneficiari și 22 de copii de la Centrul ”Bunavestire” până la finalizarea lucrărilor la ei. Majoritatea sunt din județ, dar vin și din alte județe. Pe cei care vin din alte județe încercăm să-i îndreptăm spre județul de apartenență, după o lună de găzduire, iar pentru cei din județ, încercăm să le rezolvăm cazul”, a spus Florina Popovici, consilier juridic în cadrul centrului.

Comentarii

comentarii