Laboratorul din bucatarie: Ai grija la partile toxice ale alimentelor

O parte dintre alimentele pe care le consumam in mod frecvent contin substante toxice. Nu trebuie sa te feresti de acele alimente in totalitate, trebuie doar sa eviti partile care iti pun in pericol sanatatea. Uite care sunt partile toxice ale alimentelor.

Samburii de mar

Samburii de mar contin amigdalina, un compus pe baza de cianura si de glucoza. Amigdalina se gaseste in cantitatea foarte mica, de 0,6 mg pentru un sambure, iar doza letala este intre 50 si 90 mg. Asta inseamna in jur de 100 de samburi de mere.
In plus, samburii de mar sunt inveliti in celuloza, pe care nu o digeram si care actioneaza ca o bariera protectoare contra acestei molecule toxice.
Ciupercile (chiar si cele comestibile)

Ciupercile sunt foarte apreciate in bucataria din intreaga lume. Anumite persoane insa le digera greu, iar stiinta le da dreptate.

Si anumite tipuri de ciuperci comestibile contin substante potential toxice, cum ar fi hidrazina. Acest compus toxic dispare daca ciupercile sunt gatite suficient.

Tot din cauza hidrazinei nu trebuie sa folosesti apa in care au fiert ciupercile.

Samburii de cirese si de caise

In samburii de caise si de cirese se gaseste amigdalina, cunoscuta si ca vitamina B 17, chiar daca nu este o vitamina. Exista si experti care spun ca amigdalina poate avea un efect benefic asupra tumorilor maligne, daca este folosita in mod corect. Daca vrei, poti consuma samburi de caise, dar in cantitati reduse.

Fasolea

Ca sa faci fasole, trebuie sa o pui la inmuiat mai multe ore. Asta nu doar ca sa fiarba mai usor, ci si ca sa se poata elimina fitohemaglutina, un compus ce poate provoca tulburari stoamacale grave.

Migdalele amare

Daca ti s-a intamplat sa mesteci o migdala amara, sigur ai scuipat-o si bine ai facut. Efectul toxic, evidentiat si de amarala, este provocat de amigdalina in combinatie cu emulsina. Sunt suficiente 20 de migdale amare pentru a ucide un adult. Iar pentru un copil, jumatate din aceasta cantitate. Asa ca, ramai la migdalele dulci.

5 lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre migdale

Migdalele sunt printre cele mai slabe in calorii
Au mai mult calciu decat alte nuci, dar mult mai putine calorii. Tocmai de aceea, migdalele sunt cea mai buna gustare daca vrei sa slabesti. Explicatia sta in faptul ca migdalele sunt bogate in proteine, grasimi bune si fibre si ca confera satietate, care te impiedica sa mananci prea mult la urmatoarea masa. Iar magneziul continut iti regleaza glicemia si te ajuta sa iti tii foamea in frau.
Mai multe despre cum sa le folosesti in cura de slabire, aici.
Migdalele sunt din familia piersicilor
Migdalele pe care le stim noi provin dintr-un fruct cu coaja tare, din familia Prunus. Aceasta categorie de de samburi cuprinde arbori si arbusti care produc fructe comestibile cum sunt ciresele, prunele, piersicile si nectarinele.

Cele mai bune sunt cele crude
Atentie mare daca iti cumperi migdale prajite, pentru ca exista posibilitatea ca acestea sa fie trecute prin grasimi trans. Ideal este sa le cumperi in varianta „raw”, care sunt trecute doar printr-un proces de pasteurizare.
Poti sa-ti faci lapte de migdale acasa
Daca vrei sa inlocuiesti laptele de vaca cu un lapte vegetal, extrem de hranitor si de gustos, ai nevoie doar de migdale, de niste apa si putina miere. Invata aici cum se prepara cu exactitate.

Sunt alimente anti-cancer
Potrivit unui studiu din 2006, doar 30 grame de migdale contin aceeasi cantitate de polifenoli si antioxidanti ca o portie de broccoli sau un ceai verde, ceea ce le face excelente in lupta cu cancerul.

Cartofii incoltiti

Solanina este o substanta prezenta in coltii cartofilor. Ea este secretata pentru ca planta sa se apere de daunatori, iar in doze ridicate este toxica. Cartofii din comert sunt verificati pentru a nu contine prea multa solanina. Daca totusi gasesti cartofi cu parti verzi sau cartofi incoltiti, este bine sa pastrezi doar partea alba cand ii gatesti.

Cartofii dulci

Nu trebuie niciodata sa mananci cartofi dulci cruzi, caci sunt foarte toxici. Ei pot provoca tulburari grave ale sistemului nervos central, cum ar fi convulsii sau delir. Fierbe bine cartofii inainte de a-i consuma, pentru a distruge substanta in cauza, dioscorina.

Rosiile crude

Rosiile verzi, ca si frunzele lor, contin alfa tomatina, ce provoaca tulburari grave in organism, chiar daca anumite studii ii atribuie virtuti terapeutice contra colesterolului si a anumitor tumori. Asa ca, nu manca rosii decat daca sunt coapte, indeparteaza toate partile verzi si nu te gandi sa gusti frunzele.

Nucsoara

Nucsoara este un condiment foarte apreciat in bucatarie. In doze mari insa este toxica, pentru ca are in compozitie miristicina. Aceasta substanta poate duce la convulsii, mai ales la copii. Daca suspectezi o intoxicatie, trebuie sa vomiti cat mai repede si sa mergi la spital pentru spalaturi gastrice.

Comentarii

comentarii