Luna august din punct de vedere al evenimentelor astronomice, luna cu cele mai multe ,,stele căzătoare”

perseide2011Două sunt evenimentele cele mai importante din punct de vedere astronomic ale lunii august 2014.
În 10 august 2014 avem parte de o super-Lună. Pe 10 august, Luna se va apropia la o distanță de 356,896 km de Pământ.
În noaptea de 12 august 2014 și continuare în 13, începe noaptea Perseidelor. În august, vom putea admira în două nopți dârele strălucitoare care apar pe cer când Pământul se va întâlni cu Perseidele, adică resturi din cometa Swift Tuttle. O vizibilitate maximă a evenimentului va fi la Oașa, jud.Alba.
De departe, cel mai important eveniment astronomic al lunii august este fără îndoială, intersectarea Pământului cu roiul meteoric al Perseidelor, una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele din cursul întregului an calendaristic.
Acest roi provine, după cum au stabilit specialiștii, din resturile lăsate în urma sa de cometa Swift-Tuttle, corp ceresc care are, la rândul său, o notorietate aparte: cele mai vechi observații asupra sa au fost făcute de astronomii chinezi în anul 68 î.Hr., iar recent, astrofizicienii au stabilit, prin metode de simulare a fluctuațiilor orbitelor pe calculator, că peste circa un mileniu, nucleul dur al acestei comete ar putea lovi în plin satelitul natural al Terrei.
mai exact, ploaia de stele a Perseidelor începe imediat după data de 1 august când vor putea fi observate ,,steluțe” aflate mai la marginea roiului. Deci, de astăzi și până în 24 august, avem parte de stele căzătoare. Cu toate acvestea, vârful de activitate va fi înregistrat în noaptea de 12 spre 13 august, când se așteaptă o intensitate de aproape o sută de meteori pe oră. Ploaia continuă și ziua, dar așa cum ,,iarna nu-i ca vara” – nici ziua nu-i ca noaptea- deci, nu vedem nimic. Dar, în a doua noapte, 13 spre 14 august, ,,ploaia de stele” continuă cu o intensitate, de fapt densitate, mai mică. La fel ca și în următoarea săptămână, până ce Terra iese cu totul din norul de particole meteorice.
Amatorilor de stele căzătoare, le este recomandată alegerea unui punct de observare departe de luminile orașelor și cu vizibilitate spre nord-estul bolții cerești, după miezul nopții. Tot specialiștii au stabilit că un asemenea loc, cu cea mai bună vizibilitate, este zona lacului Oașa din județul Alba, lac aflat pe Transalpina.
Tot în luna august vor avea loc mai multe alinieri planetare care vor permite astronomilor profesioniști efectuarea unor observații de mare finețe, dar le vor da ocazia și astrologilor să-și încerce norocul.
Astfel, în 4 august, la ora 12,54, dar și în 31 august, la ora 21,21, Luna va oculta planeta Saturn, semn pe care magii antici îl interpretau ca fiind depășirea la limită a unui mare pericol.
În 18 august, planetele Jupiter și Venus se vor afla în conjuncție, prilejuind speculații despre iminenta luare a unor decizii importante la înalt nivel, iar în 29 august, Neptun se va afla în opoziție cu Soarele, sugerând că un factor salvator sau protector va sosi pe calea mării.
Pentru mai multe informații legate de interpretarea astrală și zodiacală a acestor evenimente, www.infocs.ro a publicat și un horoscop complet al acestei luni.
Vezi si https://www.infocs.ro/daca-va-intereseaza-horoscopul-lunii-august-2014/

Comentarii

comentarii