Manifestari prilejuite de 01 APRILIE Ziua Internațională a Păsărilor VIDEO

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul interesat că în fiecare an, pe 1 APRILIE se celebrează Ziua Internațională a Păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat. Totodată, evenimentul are ca scop conştientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor. La 19 martie 1902, a fost semnată la Paris o Convenţie Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură, de către reprezentanţii a 13 ţări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările.

https://youtu.be/qIEOQCQcuRI

Convenţia a fost ratificată la 6 decembrie 1905 şi a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenţie internaţională privind protecţia păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.

Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul şi biosfera”, şi are ca semnificaţie nu doar semnarea convenţiei, ci şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, scopul fiind acela de a educa nevoia şi grija oamenilor pentru păsările sălbatice.

Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.

Un număr foarte mare de specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, de aceea orice capturare de păsări trebuie să fie făcută luând în considerare caracteristicile biologice şi starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire. În România există 12 specii de păsări considerate ameninţate la nivel internaţional, iar suprafaţa ariilor protejate depăşeste cu puţin 17 % din teritoriul ţării.

În judeţul Caraş-Severin au fost declarate 7 arii de protecţie specială avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie – ROSPA0020 Cheile Nerei – Beușnița, ROSPA0086 Semenic – Cheile Carașului, ROSPA0035 Domogled – Valea Cernei,   ROSPA0080 Munții Almăjului – Locvei, ROSPA0084 Munții Retezat, ROSPA0026 Cursul Dunării – Baziaș – Porțile de Fier, ROSPA0149 Depresiunea Bozovici.

Societatea Ornitologică Română (SOR) fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române, a depus eforturi în vederea readucerii acestei zile dedicate păsărilor în actualitate. Societatea monitorizează populaţiile de păsări sălbatice şi face eforturi constante şi active pentru protejarea habitatelor acestora şi pentru protecţia mediului înconjurător în general.

Pentru a marca acest eveniment se vor organiza o serie de activităţi educaţionale în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor și a habitatelor lor. Astfel, elevii vor avea ocazia să vizioneze diferite proiecţii si prezentări power-point, având ca temă păsările şi conservarea speciilor de păsări sălbatice din judeţul Caraş-Severin după cum urmează:

  • – Joi, 29.03.2018 – Grădinița PP nr. 7 Semenic Reșița
  • – Joi, 29.03.2018 – Colegiul Tehnic Reșița

 

 

 

Comentarii

comentarii