Masa de Revelion – Ce nu trebuie să lipsească de la masa de Anul Nou

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.

Peste – Se spune că dacă mâncăm peşte la trecerea dintre ani „alunecăm” mai uşor printre necazuri. Peştele trebuie aşezat întreg pe farfurii, în caz contrar, spun superstiţioşii, norocul se fragmentează.

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate. Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Struguri – Nici strugurii nu ar trebui să lipsească din meniul de Anul Nou. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri albi la miezul nopţii, vei avea parte de 12 luni dulci şi pline de sănătate, potrivit dcnews.ro.

Legume – Legumele verzi ar trebui consumate de Revelion, deoarece verdele este simbolul sănătăţii. Și carnea de porc trebuie să se regăsească pe masa de Revelion.

Fructe – Printre fructele care ar trebui consumate în noaptea dintre ani se numără rodiile şi smochinele, deoarece simbolizează prosperitate. Nici tortul și șampania nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

1 kg cartofi

100 gr unt

3 gălbenuşuri ou

1/2 linguriţă nucşoară

50 grame caşcaval

sare şi piper după gust

Mod de preparare

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

 

Salată Olivier / variantă salată de beuf

500 gr piept de pui

o legătură mărar

o linguriţă muştar

3 linguri iaurt

3 căţei de usturoi

4 cartofi potriviţi

4 castraveţi muraţi medii

3 linguri de maioneză

o salată verde (pentru ornat)

o roşie (pt ornat)

2 ouă fierte (pentru ornat)

măsline negre (pentru ornat)

sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

 

Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

1 bucată pulpă de porc

2-3 căţei de usturoi

câteva crenguţe de rozmarin proaspăt

o mână de măsline

fulgi de chilli

sare şi piper după gust

ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

200 gr somon afumat

200 gr cremă brânză

1 castravete

1 ceapă roșie

câteva fire mărar

2-3 linguri zeamă de lămâie

caviar german

sare de mare

piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Somon pe grill cu sos de iaurt

2 medalioane de somon

4 linguri ulei de măsline extravirgin

2 lingurțte sare roz de Himalaya

2 lingurițe condiment pentru pește

zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

200 gr iaurt gras

zeama de la jumătate de lămâie

2-3 căței usturoi

mărar și pătrunjel

ceapă verde

sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

1 mușchi de porc cca 1 kg

200 ml vin alb

1 crenguță rozmarin

1 lingură condiment pentru carne de porc

praf de usturoi

boia de ardei

piper

3 linguri miere

1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

2 mere mari dulci-acrișoare

1 lingură zahăr brun

50 ml vin alb

Pentru garnitură:

500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)

50 gr unt

1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute. Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere. Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot. Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie. După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Comentarii

comentarii