Măsuratul oilor cu miei în bruca în satul morilor cu ciutura de la Rudaria VIDEO

Un vechi obicei de sute de ani, măsuratul oilor, se păstrează cu sfinţenie la Rudăria, comună de pe Valea Almăjului renumită pentru morile cu ciutură pe apă. Pe la ora 08 dimineaţa, crescătorii de mioare s-au întâlnit în centrul localităţii de unde au pornit spre dealurile Rudăriei, pentru această sărbătoare. Meniul pregătit pentru acest eveniment este unul foarte simplu, cu puține ingrediente: miei fript în bruca – adică la proțap, plăcintă cu brânză şi caș proaspăt. Bineînțeles că alături au fost coleașa din cucuruz de pe Valea Rudăricăi mâcinat la morile pe apă. Să nu uităm răchia, berea și ,,colele si fantele” din completare. Țăranii noștrii s-au modernizat și pe lângă asa rece de izvor, merge și o bere, o cola sau o altă băutură răcoritaore.

Tradiţia în această localitate este strâns legată de oierit. După ce oile gestante ținute acasă pe perioada de iarnă, urmează ciclul firesc în care sunt duse la stâne pe pășunile din livezile din jurul localităţii. La o stână,
exact ca la moară, se asociază mai mulți proprietari. Din primăvară și până toamna târziu – în funcție de vreme, ciobanii pasc și mulg oile și din laptele lor se prepară cașul și mai apoi celebra brânză de Rudăria. Fiecare va duce acasă caș în funcție de numărul de oi. Pentru asta, se măsoară laptele. În plus, fiecare are datoria de a presta zile de muncă şi să contribuie financiar la plata ciobanilor. În funcție de numărul oilor, cheltuiala va fi diferită.

În jurul prânzului, când oile sunt aduse de la păşune în strunga, pe rând toate trec prin ţarc și de acolo prin strungă, unde fiecare ortac îşi mulge mioarele şi la gata își măsoară laptele cu barcul. Acesta este un băţ de lemn gradat. Ortacul ce are mioarele cu cel mai mult lapte, devine baciul stanei. Baciul este cel ce stabileşte regulile pe tot parcursul anului, ordinea cum se ia laptele de la oi şi cum se împarte brânza.

După ce s-a terminat cu măsuratul, când au fost stabilite toate regulile stânei, a început adevărata petrecere de la care nu au lipsit mieii fripţi în brucă, alături de cașul proaspăt, de răchia de pruna de vară și muzica populară. Petrecere a durat câteva ore bune, până spre seară.
A consemnat Adi Neagu

Comentarii

comentarii