Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă

Apropierea Sărbătorilor de Iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.

Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere ale frontierei din sud-vestul țării, se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.

În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.

De asemenea, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

Menţionăm că, în proximitatea punctelor de trecere ale frontierei, politistii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

Recomandari

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa de sud-vest, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe frontiera româno-ungară:
· pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad – Kiszombor

Pe frontiera româno-sârbă:
· pe raza jud. Timiş: P.T.F. Jimbolia – Srpska Crnja;
P.T.F. Stamora-Moraviţa – Vatin;
P.T.F. Valcani – Vrbica;
P.T.F. Foeni – Jasa Tomic;
P.T.F. Lunga – Nakovo;

· pe raza jud. Caraş-Severin: P.T.F. Naidăş – Kalugerovo;
· pe raza jud. Mehedinţi: P.T.F. Porţile de Fier 1 – Djerdap;
P.T.F. Porţile de Fier 2 – Kusjak;

Reamintim participanților la trafic că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.
Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Valori de trafic

În luna decembrie 2016, frontiera Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a fost tranzitată de aproximativ 324.000 de persoane, precum și de 119.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 170.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară și 154.000 pe sensul de ieșire.
Cele mai tranzitate puncte de trecere din sud-vestul ţării au fost Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, ( aproximativ 56.000 de persoane pe sensul de intrare cu 22.000 mijloace de transport și aproximativ 40.500 de persoane pe sensul de ieșire cu 15.600 de mijloace de transport), Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I ( aproximativ 45.600 de persoane pe sensul de intrare cu 15.650 mijloace de transport și aproximativ 43.000 de persoane pe sensul de ieșire cu 15.000 de mijloace de transport) și Punctul de Trecere a Frontierei Stamora-Moravița ( aproximativ 26.650 de persoane pe sensul de intrare cu 10.550 mijloace de transport și aproximativ 27.500 de persoane pe sensul de ieșire cu 11.000 de mijloace de transport).

Verificări sistematice la frontieră

De asemenea, reamintim că, începând cu luna aprilie a.c., ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), Poliţia de Frontieră efectuează verificări sistematice, care constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, atât la intrare, cât și la ieșirea din țară.
În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.
Informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

Comentarii

comentarii