Mesajul tinerilor români din diaspora: „Victorie pentru democrație, victorie pentru România!”

Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) își exprimă admirația, respectul și mândria față de toți cetățenii români din întreaga lume care au votat în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an într-un număr impresionant și au demonstrat fără echivoc țării și lumii întregi că România are șansa unui viitor mai bun.

„Indiferent de opțiunile personale și de rezultatul votării, data de 16 noiembrie 2014 intră în istorie ca o mare victorie pentru democrație și pentru România. Am demonstrat împreună că cine votează contează, iar puterea adevărată rămâne în mâinile cetățenilor români din țară și din diaspora. Este mesajul nostru apăsat pentru întreaga clasă politică, la 25 de ani de la Revoluția din 1989. Păstrăm speranța că aceste semnale au fost pe deplin înțelese și promitem să monitorizăm cu maximă atenție și responsabilitate îndeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru România depinde de fiecare dintre noi,” a declarat Sebastian Burduja, Președintele Fundației C.A.E.S.A.R.

LSRS și C.A.E.S.A.R. transmit pe această cale recunoștința sinceră pentru efortul extraordinar depus de sutele de voluntari ai Ligii care au participat în decursul întregii zile de 16 noiembrie, prin mijloace proprii și cu un real spirit civic, la o mai bună desfășurare a procesului electoral peste tot în lume. Aceștia au distribuit ghiduri cu drepturile alegătorilor și formulare pe proprie răspundere; au asigurat accesul rapid și eficient la cabinele de vot; au oferit informații și au participat ca observatori din partea societății civile în secțiile de votare; au raportat nereguli şi au trimis sesizări despre situația din diaspora în timp real; au contribuit la asigurarea unor condiții de minim confort pentru mii de români care au așteptat ore în șir la coadă și au militat continuu pentru respectarea dreptului constituțional la vot al tuturor cetățenilor români, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia.

„Am primit în ultimele 24 de ore nenumărate scrisori de mulțumire pentru efortul depus de voluntarii noștri pe parcusul zilelor de 2 și 16 noiembrie. Ne înclinăm în fața devotamentului lor și a milioanelor de români față de România și față de valorile autentice ale unei democrații. În aceste momente de euforie generală, datorată dovezii clare că viitorul țării este în mâinile cetățenilor, este important să reamintim, ca întotdeauna, că Liga este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă. Campania C.A.E.S.A.R. de mobilizare la vot „Cine votează contează!” a ajuns la peste 1 milion de cetățeni – un semnal cum nu se poate de clar că acțiunea civică este de importanță fundamentală într-un stat democratic. În ciuda încercărilor de politizare a unor teme fundamental civice din partea clasei politice, avem convingerea că principiul corectitudinii și respectul față de lege vor prima întotdeauna”, a declarat Dan Nechita, Președintele LSRS.

Indiferent de rezultatul alegerilor, am constatat cu profundă tristețe că situația din primul tur de scrutin nu s-a schimbat în mod substanțial în cel de-al doilea tur, mii de români neputând să își exercite dreptul constituțional la vot. Petiția Fundației C.A.E.S.A.R. și LSRS, care a solicitat din timp tuturor autorităților abilitate creșterea de urgență a numărului de secții de votare în străinătate în conformitate cu datele empirice și pe baza unor estimări realiste cu privire la prezența la vot, a fost depusă la sediul Ministerul Afacerilor Externe în data de 10 noiembrie 2014. Această petiție, semnată de peste 4.500 de cetățeni români din întreaga lume, a rămas fără răspuns până în ziua de azi. Legea nu încetează să se aplice odată cu încheierea campaniei electorale. Cerem identificarea și sancționarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege” (Codul Penal, Art. 385, alin. 1). Totodată, condamnăm ferm orice încercări de a diviza cetățenii României din țară și din diaspora, reamintind că „Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi” și că „România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi” (Art. 4 din Constituția României).

Totodată, C.A.E.S.A.R. și LSRS solicită Parlamentului României și tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică și adoptarea de urgență a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondență și care să garanteze cetățenilor români de peste hotare că la următoarele alegeri nu vor mai fi umiliți, așa cum s-a întâmplat in zilele și săptămânile care au trecut. România are peste 3 milioane de cetățeni în diaspora. Așa cum au demonstrat-o pe 2 si 16 noiembrie, acestor cetățeni le pasă de viitorul României de oriunde s-ar afla. Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundația C.A.E.S.A.R. va iniția în cel mai scurt timp o inițiativă cetățenească la nivel național pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondență, având convingerea că într-o democrație puternică mediul politic trebuie să asculte vocea cetățenilor.

Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația C.A.E.S.A.R. își reînnoiesc angajamentul de a reprezenta interesele și de a apara drepturile membrilor din întreaga lume și de a milita cu obiectivitate și corectitudine pentru consolidarea democratică și dezvoltarea economică a României. Ca și până acum, toți factorii de decizie cărora le pasă de viitorul țării noastre și al tuturor cetățenilor ei vor găsi în noi un partener solid de dialog și acțiune.

Alexandra Sasu, Vicepreședinte Comunicare LSRS

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reunește specialiști români din țară și din străinătate, cu pregătire academică la nivel înalt și rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experților români într-un proiect comun și de lungă durată, care vizează dezvoltarea sustenabilă a României. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare și recunoaștere pentru specialiștii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoaștere în domenii prioritare pentru viitorul României și un cadru de acțiune civică la nivel local și național.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Comentarii

comentarii