Ministerul Mediului sprijină cu bani fermierii și primăriile care vor să oprească poluarea cu nutrienți.

Ministerul Mediului sprijină cu bani fermierii și primăriile care vor să oprească poluarea cu nutrienți.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat săptămâna aceasta la Reșița o dezbatere publică care a avut ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investiții în acest sens. Dezbaterea publică face parte din campania 2016 a proiectului ” Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Deși evenimentul s-a adresat autorităților publice locale și responsabililor în domeniu, aceștia nu s-au arătat foarte interesați de subiect, fapt dovedit de prezența redusă din sala în care s-a desfășurat dezbaterea. A făcut act de prezență, însă, prefectul județului Caraș-Severin, Florența Maria Albu, care și-a prezentat punctul de vedere față de importanța acestei campanii în județ. ”Această campanie este destul de importantă şi pentru judeţul Caraş-Severin, mai ales în zona de şes unde dejecţiile animale sunt depuse necontrolat, se scurg în apele freatice şi apoi în fântâni. Nitraţii sunt extrem de nesănătoşi pentru populaţie, mai ales pentru copii. Ministerul mediului pune la dispoziţie, prin acest proiect, fonduri nerambursabile astfel încât prin acestea, în perioada 2016-2022, să se poată soluţiona o parte din această problemă”.

De acest proiect pot beneficia fermierii din județ și în mod special autoritățile locale.

„Beneficiarii proiectului sunt fermierii, dar candidatul eligibil care poate aplica pentru acest proiect este autoritatea locală respectiv primăriile de la nivel teritorial. Foarte important de ştiut este că participarea Ministerului Mediului în finanţare, este consistentă, ea ajungând undeva la 95%. Nu există o limită a bugetului vreunei investiţii”, a precizat Ciprian Bodea, coordonatorul proiectului.

Importanța controlului poluării cu nutrienți are beneficii asupra protejării apei și mediului deoarece ”efectele poluării cu nitriţi şi nitraţi se referă la poluarea apei potabile din pânza freatică, apoi la fenomenul de eutrofizare (excesul de substanţe nutritive din plante) care la rândul lor, consumate de animale produce fenomenul de acidifiere a produselor vegetale, cât şi a celor de origine animală, ce duce la producerea gazelor de seră”, a explicat Liviu Munteanu, expert în zootehnie și agricultură în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Cei interesați sunt informați că pentru perioada 2016-2020 proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale privind reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.

Comentarii

comentarii