Minunile pe care le face spirulina pentru sanatate

Foarte la moda in urma cu cativa ani, spirulina fost data la o parte din schema de tratamente naturiste, de catre noi si noi remedii care apar incontinuu. Spirulina este o micro-alga ce contine multe proteine, fier si beta-caroten in cantitati ridicate. Utila in special in starile de convalescenta, spirulina este foarte buna si pentru intarirea imunitatii. Iata cateva dintre minunile pe care le face spirulina pentru sanatate.

In comert, spirulina se prezinta sub forma de pudra, comprimate, fulgi sau paste artizanale. Pentru uz intern, spirulina este folosita ca antioxidant, stimulator al sistemului imunitar, detoxifiant, lupta cu anemia si carentele de fier, diminueaza nivelul colesterolului, stimuleaza si tonifica organismul, regleaza glicemia si protejeaza de radiatii. In uz extern, spirulina este tonifiant capilar si cutanat.

Ce contine spirulina

Spirulina contine acizi grasi esentiali (printre care omega 6 si acid gama-linoleic), oligoelemente si minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, crom). In spirulina se gasesc toti aminoacizii esentiali si numeroase vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12, D, K, E.

Foarte bogata in betacaroten, spirulina contine si clorofila, care favorizeaza absorbtia fierului in sange si fitocianina, care intareste sistemul imunitar.

Indicatii terapeutice uzuale ale spirulinei

Spirulina este folosita de sportivi si convalescenti, pentru a evita carentele si oboseala musculara. Are un continut ridicat de fier si de vitamina B12, dar le este recamandata si celor carora le lipseste vitamina A. Stimuleaza apararea imunitara si curata organismul de metalele grele.

Tratamentul cu spirulina te ajuta sa reglezi colesterolul si glicemia, sa reduci pofta de mancare si sa reduci efectul radiatiilor gama.

De asemnea, spirulina restabileste starea de generala a sistemului psihic, echilibeaza sistemul nervos si te ajuta sa dormi mai bine.

Le este benefica femeilor care au menstruatie dureroasa, protejeaza pielea, intareste unghille si parul si favorizeaza vindecarea si cicatrizarea ranilor.

Cum se administreaza spirulina

Este bine sa cumperi spirulina dintr-o sursa sigura si sa provina din zone de cultura total controlate.

Dozele de spirulina recomandate variaza intre 1 si 5 grame pe zi. Pudra de spirulina uscata poate fi dizolvata intr-un pahar cu apa, suc de fructe sau alt lichid. Cura cu spirulina se face pe termen lung.

In caz de malnutritie si de carnete alimentare se recomanda o doza de 1-3 grame de spirulina pe zi, intr-o cura de 4-6 saptamani. Spirulina poate fi luata in orice moment al zilei, fara a se tine cont de orarul meselor. Daca se prezinta sub forma de pudra, spirulina poate fi adaugata in preparatele culinare.

Desi doza maxima recomandata este de 5 g de spirulina pe zi, anumiti sportivi consuma pana la 10 g pe zi. Totusi, este recomandat sa incepi un tratament cu dozele cele mai mici si sa le maresti progresiv, pana la 5 g.

Spirulina poate fi folosita si pentru masti de ten si masti capilare. Se amesteca pudra de spirulina cu apa calduta si se aplica masca pe fata, se lasa cateva minute, apoi se clateste cu apa rece.

Contraindicatii spirulina

Spirulina nu le este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. De asemenea, nu este indicat sa fie consumata de catre persoanele care sufera de guta sau de cele care sufera de fenicetonurie. Spirulina nu trebuie sa fie consumata de catre cei care au alergie la alge, calculi renali sau de cei un nivel ridicat de acid uric in sange. Daca faci febra, opreste tratamentul cu spirulina.

Consumata in catitati prea mari inca de la inceputul tratamentului, spirulina poate duce la dureri de cap. Efectul sau detoxifiant asupra organismului poate antrena efecte secundare usoare, printre care migrene si febra.

La fel, daca doza este prea mare, poate aparea constipatia sau diareea, dureri usoare de burta, scaun inchis la culoare. In acest caz, este indicat sa diminuezi doza de spirulina si sa o maresti progresiv.

Comentarii

comentarii