Misterul zâmbetului Mona Lisei a fost descifrat!

O echipă de cercetători, de la Universitatea Sheffield Hallam şi Universitatea Sunderland, din Marea Britanie, au reușit să descifreze misterul zâmbetului Mona Lisei. Concret, aceștia au analizat altă pictură, realizată de Leonardo da Vinci, şi au ajuns la concluzia că maestrul s-a folosit de o iluzie optică, pentru a înşela vederea periferică a privitorului.

De ani de zile, cercetătorii se întrec să descifreze misterul care se ascunde în spatele chipului Mona Lisei. Unii au ajuns la concluzia că femeia din tabloul lui Leonardo Da Vinci avea o tumoare la ochiul drept şi colesterolul ridicat, în timp ce alţii susţin că ea era de fapt… un el îmbrăcat în femeie!, informează RFI.ro.

Studiul cercetătorilor din Marea Britanie a dezvăluit felul în care „La Bella Principessa”, pictată de Leonardo da Vinci înainte ca maestrul italian să finalizeze Mona Lisa la începutul secolului al XVI-lea, foloseşte un truc inteligent pentru a înşela atenţia privitorului.

Savanţii britanici au descoperit că, printr-o modalitate specifică de combinare a culorilor, realizată pentru a înşela vederea periferică, forma gurii femeii din tablou pare să se modifice în funcţie de unghiul din care este privită. Când e privită direct, linia gurii femeii din pictură este orientată în jos. Dar, întrucât ochii privitorului se îndreaptă apoi imediat în alte direcţii, colţurile gurii acesteia par că urmează o linie ascendentă, creând astfel un zâmbet ce poate fi observat doar indirect, din lateral, la fel ca în cazul Mona Lisei.

Deşi tehnica a fost utilizată şi de alţi artişti renascentişti, nici unul nu a atins nivelul de măiestrie al lui Leonardo da Vinci, afirmă autorii studiului, publicat în revista Vision Research.

Comentarii

comentarii