Mobilier pentru bucatarii mici. 16 exemple proiectate

Daca ai o bucatarie de cel mult 8 metri patrati, inseamna ca ai o bucatarie mica, indiferent ca aceasta este de forma patrata sau dreptunghiulara. Si daca nu stiai, de proiectarea mobilierului depinde, poate cel mai mult, nivelul de confort al acestei incaperi.

Dar tocmai asta este si partea cea mai dificila – proiectarea ergonomica, eficienta si compacta care sa corespunda dimensiunilor bucatariei si sa ofere totodata maximum de functionalitate intr-un decor frumos si confortabil.
Cea mai performanta configurare a mobilierului pentru bucatariile mici
In mod surprinzator, multi designeri si specialisti in amenajari interioare sustin ca cea mai buna configurare a mobilierului pentru o bucatarie mica este cea in forma literei L sau pe colt, cum i se mai spune.

Te-ai fi gandit ca garniturile desfasurate pe doua laturi ale incaperii sunt recomandate pentru mobilarea bucatariilor cu suprafata mica? Un mobilier proiectat in acest fel ofera pana la de doua ori mai mult spatiu de depozitare decat o garnitura liniara. Ca sa te convingi, rasfoieste galeria foto de mai jos.

Si ce e mai important, o mobila de bucatarie in forma literei L permite o mai buna distribuire a zonelor de activitate, stiut fiind faptul ca zona calda compusa din cuptor si plita sau aragaz trebuie amplasata la distanta de cea rece, definita de frigider sau combina frigorifica. Iar prin montarea chiuvetei pe colt, intre cele doua zone amintite anterior, se respecta “regula triunghiului” care asigura o mai buna fluidizare a spatiului si o crestere considerabila a gradului de functionalitate al bucatariei. In plus, o astfel de configurare a mobilierului ofera o mai mare suprafata de lucru, blatul fiind dispus pe doua dintre laturile incaperii.

Dar cum sta treaba cu garniturile liniare?

Chiar si in cazul in care preferi garniturile liniare, nu trebuie sa uiti de distribuirea corecta a principalelor zone de activitate, pastrand distanta intre frigider si cuptor. De cele mai multe ori, intr-o astfel de configurare a mobilierului de bucatarie frigiderul este alaturat uneia dintre extremitatile garniturii, in timp ce cuptorul si aragazul sunt integrate in celelalt capat. Dar nu in putine cazuri, frigiderul este amplasat fie pe un alt perete al bucatariei, fie chiar intr-o alta incapere, intr-un balcon inchis, pe hol sau in camara, de exemplu.

In orice caz, ambele modele de mobila presupun montarea a doua randuri de dulapuri: cele inferioare si cele superioare. Si daca amplasarea celor inferioare e simpla, amplasarea celor superioare ridica adeseori intrebarea: care este inaltimea ideala la care trebuie montate dulapurile de bucatarie. In principiu, acestea se monteaza la o inaltime de 60 cm de blatul de lucru, dar aceasta distanta poate varia in functie de inaltimea proprietarilor. Daca proprietarii sunt persoane inalte, dulapurile pot fi montate mai sus sau se poate merge pe un model mai inalt, pana in tavan, care ofera si mai mult spatiu de depozitare. Iar dulapurile montate chiar si mai jos de 60 cm le vor permite unor persoane mai scunde sa ajunga la cele mai inalte rafturi, fara a fi nevoite sa se urce pe un scaun.

Mie imi plac foarte mult garniturile de bucatarie pe colt. Tie ce model ti se pare cel mai frumos si mai eficient, ce fel de mobila ai in bucataria de acasa si, daca ar fi sa o schimbi, ce varianta ai alege?


casadex.ro

Comentarii

comentarii