In ziua de azi, nu zambim suficient, dar ne ajuta sa reinvatam, elevii de la Eliade

Elevii Colegiului Naţional “Mircea Eliade” pentru al doilea an consecutiv, singura şcoală din Reşiţa în Campania “Zâmbete la plic”. „Vorba bună, zâmbetul şi fapta binefacătoare sunt raze ale soarelui răsfrante în sufletul omului.” Nicolae Iorga

Campania “Zâmbete la plic”, aflată la cea de-a patra ediţie, este iniţiată la nivel naţional de “Asociaţia DeVision”, o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 2012, care concepe, organizează, promovează şi desfăşoară acţiuni şi proiecte de educaţie nonformală, comunicare culturală şi multiculturală, campanii de informare şi educare, în România şi în străinătate, ce urmăresc dezvoltarea continuă a tinerilor şi a adulţilor atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Detalii despre proiectele Devision găsiți accesând website-ul www.devision.org.ro sau pagina de Facebook facebook.com/AsociatiaDevision.

Prin această acţiune, Asociaţia DeVision şi școlile implicate vor să îi învețe pe copii și tineri că zâmbetul este absolut necesar pentru reușita în viață și depășirea dificultăților. De asemenea, zâmbetul aduce o mulţime de beneficii, de la reducerea stresului şi îmbunătăţirea funcţionării inimii, la înlăturarea depresiei sau a stărilor anxioase. Pe de altă parte, scrisul de mână îmbunătăţeşte memoria, cultivă răbdarea şi este o metodă mai personală de comunicare.

Reşiţenii, ca majoritatea românilor, sunt mai tot timpul grăbiţi, posomorâţi şi zâmbesc destul de rar. Statisticile spun că un copil zâmbeşte de 400 de ori pe zi, în timp ce un adult doar de 20 de ori. Elevii de la Eliade s-au gândit cum să stârnească zâmbete pe chipurile reşiţenilor. Ei au îmbinat utilul cu plăcutul şi în câteva rânduri, au împărţit oferta educaţională a şcolii, o şcoală mare, un adevărat colos, care încă îşi caută identitatea printre şcolile fruntaşe, care are mai multe corpuri de clădire şi formaţiuni de studiu, de la grădiniţă, până la şcoala postliceală.

„Dacă esti într-o stare destul de bună sau de uşoară tristeţe, te ajută un astfel de mesaj, îti dă de fapt un conţinut mental, un gând mai pozitiv şi mai optimist”, spunea unul din sutele de destinatari ai „zâmbetelor la plic”, care au citit mesajele motivaţionale şi au zâmbit, au uitat pentru câteva clipe măcar, de problemele şi frământările vieţii.

În Caraş -Severin, partenerii proiectului sunt două școli: Colegiul Naţional “Mircea Eliade” din Reşiţa şi Liceul Tehnologic ”Clisura Dunării” Moldova Nouă. Peste o mie de elevi și profesori de la Colegiul Naţional “Mircea Eliade”, au redactat mesaje pozitive pe care le-a împărțit în oraş, începând din data de 20 martie 2016 cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii. Proiectul se bazează pe empatizare şi se încheie în 28 martie. Elevii și profesorii s-au alăturat proiectului pentru că ei cred că nu zâmbim suficient și vor să le arate oamenilor cât de important este să zâmbești chiar și atunci când ai probleme.

Mulţumesc colegilor mei şi elevilor pentru implicare şi „Asociaţiei DeVision” pentru oportunitate!


Pofesor Ghiorghiţa Fercea

Comentarii

comentarii