Natalitatea in Resita – 500 de lei pentru un nou născut VIDEO

Administratie

Într-un top al oraşelor care au înregistrat cea mai drastică scădere a populaţiei după anul 1989, pe prima poziţie se află Braşovul. Din păcate, Reşiţa se află pe locul al doilea cu un minus de circa 30.000 de locuitori faţă de 1989 ca an de referinţă. Din păcate, numărul populației orașului scade de la un an la altul.

În aceste condiții, consilierii locali din Reşiţa au adoptat la finele lunii decembrie 2017 un nou proiect social, care să ajute familiile la naşterea unui copil, un proiect care să încurajeze creşterea natalităţii de fapt. Inițiativa le-a aparținut șefului grupului social-democrat din Consiliul Local Reşiţa, Mirel Sabo, împreună cu primarul municipiului, liberalul Ioan Popa. Cei doi au conceput proictul ca fiind acordarea unei indemnizaţii familiilor, la naşterea unui copil şi nicidecum un ajutor social.

Este vorba de suma de 500 de lei pentru fiecare copil născut. Aceeaşi sumă se acordă şi dacă se nasc mai mulţi copii – pentru fiecare copil se va acorda această sumă. Banii vor fi acordaţi prin Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Reşiţa, iar cei de la evidenţa populaţiei vor verifica datele. De aceeași atenție se vor bucura și cei ce adoptă un copil.

Pentru a nu restrictiona in nici un fel familia, inițiatorii nu au pus condiţia locului naşterii copilului. Unii preferă să nască în spitale din alte localităţi sau, poate, vine sorocul un pic mai repede decât se aşteptau şi îi surprinde, în vacanţă, la mare, la munte. Hotărârea de consiliu local nu condiţionează locul naşterii copilului. Singura condiţie este ca macar unul dintre părinţ să fie reșițean, cu domiciliul în Reşiţa cu cel puţin doi ani înainte de data naşterii copilului. La această dată, la Reşita se nasc aproximativ 10 copii pe săptămână.

În ceea ce privește numărul de adopții, acesta a rămas același ca şi anul trecut, mai exact, nu s-au înregistrat cereri suplimentare. Cei de la ,,protecția copilului” spun că cine vrea să adopte un copil, este prea puțin interesat de acordarea vreo unui stimulent în acest sens și în plus, timpul este prea scurt deocamdată pentru o asemenea problemă.

Reşiţenii îi felicită pe iniţiatori pentru idee, dar cei mai mulţi spun acelaşi lucru: cine vrea un copil, este prea puţin interesat de vreo recompensă,l dar dacă se dă acest stimulent, este foarte bine. Oamnii spun ca se simt băgaţi în seamă, că cineva chiar se gândeşte la ei.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments