NICOLAE SÂRBU DIXIT – MINCIUNILE ŞI TUPEUL UNUI MANAGER-PISICĂ

SARBU NICOLAEÎn finalul emisiunii de sâmbătă, 12 iulie 2014, la „Cafeaua de dimineaţă”, de la BANAT TV Reşiţa, d-na redactor-şef Cornelia Dunăreanu m-a întrebat în ce calitate fac toate acele dezvăluiri. Reieşea din subtextul întrebării unei colege, care părea că “ţine cu lupul”, că eu aş avea ceva de împărţit cu managerul (pe care eu l-am angajat) fostului meu colectiv.
Am răspuns clar că vorbesc ca ziarist intrigat de minciună şi de distrugerea unei instituţii performante, în care am pus mult suflet şi ştiinţă de carte. Trebuia să adaug că vorbesc în calitate de cititor, de cetăţean plătitor de impozite şi taxe, de Cetăţean de Onoare al Reşiţei. De altfel, astea reieşeau foarte clar din articolul meu „Manager prin vandalism?”, publicat on-line de Matei Mircioane în „ARGUMENT CS”.
De ce revin acum, după ce jumătate de an am tăcut şi conştiinţa îmi spunea că sunt vinovat pentru această tăcere? Din două motive: 1. Pentru că, mai nou, eu apar ca fost manager care are ceva de împărţit cu Clara Constantin şi fostul meu colectiv, de care m-am despărţit în termeni civilizaţi şi cu care am făcut numeroase acţiuni culturale în continuare. 2. Şi pentru că , în continuare, amintita domnişoară continuă comunicatele de dezinformare, cu care aşa de mult s-a obişnuit presa reşiţeană.
În numele dreptului la replică, aşa reies lucrurile dintr-un montaj pe care Banat TV îl face după amintita emisiune cu mine. Aşa că, doamnă Dunăreanu, o discuţie faţă în faţă devine obligatorie.
Dintr-un alt punct de vedere al domnişoarei manager, reiese că eu (culmea!) sunt cel care întreţin o stare conflictuală între bibliotecari. Aici tupeul domnişoarei Clara Constantin atinge cele mai înalte culmi. Fără ca, în dreptul ei la replică, să răspundă punctual la acuzaţiile fondate aduse în conferinţa de presă a Primăriei Reşiţa şi în articolul amintit, ea găseşte cu cale să spună că totul e în ordine, minţind cu neruşinare, dar vinovat e cel care are curajul să demaşte felul în care, din orgoliu şi nepricepere, distruge o instituţie la care au trudit generaţii de bibliotecari şi de directori. Nu inventa duşmani şi nu mai acoperi, ca pisica, sub preş, lucrurile prost făcute, care nu-ţi convin. Nu mai minţi, dând acum un nou termen, cât nu ai expertiza de rezistenţă a noului spaţiu (asta trebuia făcută la început), domnişoară manager-pisică, ce te strecori cu graţie felină printre mormanele de cărţi şi încălcări de legi.
Îţi reamintesc: dreptul legal la replică înseamnă să răspunzi punctual acuzaţiilor, să informezi exact şi cu bună credinţă, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, fiind o instituţie de interes public. Iar salariul tău mare, pe care vrei să ţi-l păstrezi şi cu numai din jumătate din colectiv, biroul elegant şi măririle preferenţiale de salariu („susţinătorilor”), toate acestea sunt din bani publici şi cetăţenii au dreptul să fie corect informaţi.
Prin urmare, te acuz de abuz în serviciu, de neglijenţă în evidenţa, gestionarea, mişcarea şi deteriorarea fondurilor. Te rog să răspunzi la următoarele:
1. Nu ţi-ai apărat instituţia, în conformitate şi cu Legea bibliotecilor şi contractul de manager cu care ai câştigat postul. Drept urmare, la evaluare s-ar putea anula, contractul în cauză pentru neîndeplinire. Reşiţa nu e în România?
2. De ce nu te-ai deplasat la primarul Mihai Stepanescu şi împreună cu Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Reşiţa să găsiţi soluţii (chiar de compromis) pentru funcţionarea normală, ca în celelalte judeţe, a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”? La unele şcoli de la noi este permisă aceeaşi dublă finanţare, în care una poate fi principală şi cealaltă secundară.
3. De ce-l acuzi de nepricepere pe Marius Motoşan, care a scris o carte de specialitate şi care te-a ajutat, ca şef de reţea și coordnator al programului Național BIBLIONET, luând şi o diplomă pe ţară pentru proiectul „Voluntar pentru comunitatea mea”? Cu ce realizări concrete te poţi lăuda tu?
4. De ce ai luat toate calculatoarele şi ai blocat parolele BIBLIONET şi lui Victoriţa Apolzan, care fusese şcolarizată şi a ţinut cursuri de trainer? Beneficiarii acestui program se obişnuiseră cu aceste cursuri. Ce coordonator ai la BIBLIONET acum?
5. De ce ai purces la mutarea alandala a fondului de pe George Enescu la Casa de Cultură fără să faci în prealabil inventar, fără să respecţi o anumită ordine, de-a valma, cu copii de la Casa Copilului, fără să ai expertiza de rezistenţă la noul spaţiu de la etajul doi al Casei de Cultură din Reşiţa, pe care vei plăti peste 1000 de Euro pe lună (în total!)? Tot din bani publici!
6. De ce spui că eu întreţin o stare conflictuală între bibliotecari, câtă vreme ai dat 11 bibliotecari afară din birouri şi ai „reuşit” ca cele două părţi să se urască, nepermiţându-le nici măcar să stea de vorbă între ei? Ai ceva care nu trebuie să iasă la iveală?
7. Nu ştiu cât ai mai casat aiurea (şi aici te acuz de neglijenţă şi abuz!), dar aveaţi aproape 400.000 de volume. Ai dat, la două secţii ale Bibliotecii Municipale , din Lunca Bârzavei, 20.000 de volume, pentru 11 bibliotecari!
8. Minţi. Protocolul cerut de Consiliul Judeţean nu a fost încheiat. Acolo se vorbeşte şi de mijloace fixe (mobilier, calculatoare, xerox și surse de căldură). Ai luat tot.
9. Cum vei gestiona 380.000 de volume cu 11 bibliotecari, că 6 salariaţi sunt tehnico-administrativ?
10. Cum l-ai obligat pe bibliotecarul Ion Bujor să semneze de preluare fără inventar a unei gestiuni grele, câtă vreme el mai are o gestiune dificilă?
11. Cum introduci prin intercalare cărţi din alte gestiuni, fără să le scazi şi fără să le înscrii în noua gestiune?
12. De ce ai desfiinţat secţia „Filială Centru”, de lângă Direcţia pentru Cultură, care era în ordine şi cunoscută de cititori?
13. Cum poţi promite că până în octombrie vei încheia haosul de la Casa de Cultură, câtă vreme n-ai expertiza de rezistenţă şi bibliotecar specializat pentru fondul de periodice?
14. De ce nu ai ţinut seama de observaţiile juste ale unor bibliotecari, rămaşi la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, atrăgând şi în şedinţă atenţia că nu este bine ce se face cu fondul de carte? Aceştia au semnat o adresă către Consiliul Judeţean (domnului vicepreşedinte Iova), iar tu i-ai ameninţat că-i dai afară!
15. De ce întreţii confuzia între evidenţa informatizată, aproape terminată prin forţe proprii pe vremea mea, cu BIBLIONET- ul, care-i altceva şi acum a devenit o grămadă de calculatoare?
16. Vorbele pe care le răspândeşti nu pot acoperi faptele care arată minciuna şi un management defectuos.
17. Cu ce indicatori de performanţă te prezinţi la evaluare? Vezi în arhivă ce indicatori aveam eu.
18. Crezi că este suficient şi onorant pentru un manager de instituţie culturală acelaşi sărăcuţ cuvânt de întâmpinare şi mulţumire pentru manifestările organizate de alt coleg?
19. Cum îţi justifici salariul consistent (tot cu pile?), câtă vreme ai doar 11 bibliotecari debusolaţi, obligaţi să administreze un fond enorm (lăsat de alţii) ?
20. Nu eu întreţin conflictul, pentru că spun adevărul, care e cazul să se ştie. Eu iubesc cartea, biblioteca şi colectivul. Am demonstrat asta! Tu, nu!
21. Nu era normal ca secţia Franceză să rămână la Biblioteca Municipală, de vreme ce Primăria Reşiţa este înfrăţită cu Primăria Caen?
22. Îţi aminteşti cumva că n-ai fost în stare să faci o fişă când erai bibliotecară la secţia Franceză?
23. Ai obligaţia legală să ajuţi Biblioteca Municipală, nu să te lupţi cu ea!
24. Atunci când susţii, la Radio România Reşiţa, că eu dezinformez, trebuie să demonstrezi şi să argumentezi şi această acuzaţie.
Chiar dacă unii ziariști prieteni ai managerei, cu caș la gură, care habar n-au (vezi Diana Radu în Reper 24) îți cântă în struna dezacordată, dreptul la replică înseamnă, totuși, nu să balmăjești și să amesteci lucrurile, să faci ghiveci din problemele bibliotecii.
La aceste întrebări e cazul să răspunzi, fără tactica pisicii şi fără minciuni sfruntate, sau prin omisiune, domnişoară manager Clara Constantin.

Prof. NICOLAE SÂRBU
Ziarist şi scriitor,
fost director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Reşiţa

Comentarii

comentarii