Noaptea Muzeelor La Reşiţa a fost un succes cu sute de vizitatori VIDEO

Zeci de expoziţii, concerte şi spectacole de teatru şi-au propus şi au reuşit să ţină iubitorii de frumos și curioșii din mai multe oraşe treze până dimineaţa. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 14-a ediţie.
În România evenimentul a fost organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.
Mii de muzee şi instituţii culturale din 37 de ţări europene si0au aprins luminile și şi-au deschid porțile noaptea trecută. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Chiar dacă nu ne putem ridica la nivelul unor orașe ca Bucureştiul, Craiova, Iaşul sau Timişoara, Reșița a participat la această manifestare de anvergură. Câteva sute de vizitatori au trecut aseară porțile unor obiective turistice din Reșița. Sub genericul „Punct de întâlnire: MUZEUL!”,  în colaborare cu Asociația Euroland Banat și Universitatea „Eftimie Murgu” , cei interesați au putut să să viziteze mai multe obiective cu importanță muzeală și culturală din oraș, pe un traseu ce a cuprins patru puncte de interes: Muzeul Banatului Montan, Muzeul Locomotivelor cu abur, Muzeul Cineastului Amator precum și Muzeul Comunității Evreilor din Reșița din sinagogă orașului.

În reportajul nostru, un prim popas a fost Muzeul Cineastului Amator, alături de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, care a marcat astfel o nouă ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Muzeul Cineastului Amator. Custode și ghid a fost nimeni altul decât sufletul și inițiatorul acestui nou punct de atracție al orașului: tânărul Andrei Bărbărău.

Muzeul Cineastului Amator din Reşita este singurul muzeu din România dedicat cineamatorismului! Prin piesele şi colecţiile deţinute însumând un număr de peste 300 de exponate dintre care peste 200 numai aparate și camere video, muzeul, amenajat în fosta cabină de proiecţie a Cinematografului „23 august” din Reşiţa, prezintă activitatea desfăşurată de cineaştii amatori.

Vizitatorii au avut acces spre colecţia de aparate de filmat pe peliculă din anii 1921-1980, colecţie expusă actualmente doar de Noaptea Muzeelor şi care este cea mai mare din România de acest gen. Vizitatorii au fost ghidați la toate obiectivele din universitate, iar la Muzeul cineastului amator, publicul a avut posibilitatea de a asista și la proiecție de film în aer liber.

La Muzeul Banatului Montan, pe lângă posibilitatea explorării expoziției permanente „Istoria industrială a Banatului”, dar și a unor expozițiilor temporare: de jucării vechi, de machete, pictura naivă şi mineralogie. Directorul muzeului, Flavius Boru, a fost prezent în permanență printre sutele de vizitatori care au trecut pragul Muzeului Banatului Montan. Cu toate că era miezul nopţii, numărul vizitatorilor a fost neaşteptat de mare. Muzeul a fost deschis până la ora două din noapte.

Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Reşita, a întâmpinat oaspeții cu o expoziție ce prezintă aspecte din viața comunității evreiești din Reșița și Banat. Clădirea sinagogii este ea însăși un monument de artă. Puțini știu că această clădire a beneficiat din construcție de încălzire electrică în pardoseală. La această dată, comunitatea evreiască din Reșița numără cu puțin peste 70 de membrii. Majoritatea trăiesc în familii mixte din punct de vedere al etniei sau confesiunii religioase, ceea ce pentru Banat este un lucru perfect normal.

Muzeul de locomotive și-a primit vizitatorii cu un grup de ghizi care au fost puși la dispoziția acestora de către Asociația Euroland Banat și Universitatea „Eftimie Murgu” .

Comentarii

comentarii