O fată cu sufletul cât o lume – Fii schimbarea pe care vrei să o vezi in lume

Cu atât de multe animale abandonate și rănite pe stradă, este nevoie de eforturi supraomenești pentru a face orice schimbare în acest nefericit și urât adevăr al societății noastre. Din fericire, există o persoană care de 10 ani s-a dedicat trup si suflet pentru toate acestea de una singură.
Loredana Palcovici este președinta Asociației Dogs Center Reșița și vă va spune într-un interviu, acordat în exclusivitate, ce înseamnă această pasiune de a salva animalele abandonate.
Spune-mi de când ai această pasiune și de când ai început să salvezi animalele?
-,,Dintotdeauna am iubit animalele, în special câinii, de mică am salvat căței de pe stradă, îi aduceam acasă și încercam să le găsesc stăpâni sau îi duceam la bunica. În timpul facultății, prin 2008, am găsit un câine lovit de mașină și de atunci am început să salvez cât mai mulți câini de pe străzi pentru a opri astfel de accidente și împreună cu o asociație am organizat câteva târguri de adopții pentru a putea găsi stăpâni la căței, în special la pui.”
Ce te-a determinat și cine te-a ajutat de atunci?
-,,Nu am mai putut să văd atâtea animale ce suferă și atâta indiferență, am simțit că trebuie să iau atitudine, să schimb ceva în bine, precum motto-ul “fii schimbarea pe care vrei să o vezi in lume”. Am început să salvez cât mai multi pui de căței abandonați, să organizez târguri de adopții, iar cățeii care nu își găseau o familie, închiriam grădini unde să ii țin. Am întâlnit în Reșița o persoană din Germania care a dorit să salveze un câine de pe stradă și nu știa cum îl poate transporta, l-am ajutat, ținând câinele la grădină până când i-am făcut vaccinarea completă pentru a putea fi transportat în altă țară. De atunci m-a ajutat să găsesc pentru alți peste 50 de câini familii în Germania iar pe majoritatea i-am transportat cu mașina pentru a fi sigură că ajung în siguranță.
Totul am făcut singură și încă mai fac la fel și în ziua de azi, multi cred că suntem o echipă, ca în unele emisiuni TV, dar din păcate nu, eu trebuie să fac tot ce se poate, să îi transport în tot județul și în alte județe din jur doar pentru a fi adoptați. Acum nu mai am grădini pentru că nu îmi mai pot permite, dar în apartament pot să țin 2-3 căței până le gasesc un stăpân, vecinii deja sunt obișnuiți să mă vadă de fiecare dată cu câte un alt cățel la plimbare pe lângă al meu, nu ii deranjează pentru că și ei sunt iubitori de animale”.
Cine te ajută financiar?
– ,,Asociația nu primește ajutor de la stat, fiind nonguvernamentală, cei 2% din impozitul pe venit de la persoanele fizice ce se poate dona asociației anual ne ajută cu sterilizarea, hrana și tratamentele medicale ce sunt necesare, însă această donație o primim în lunile Septembrie-Octombrie a fiecarui an, depinzând de numărul persoanelor care completează și depun formularul la Finanțe. În rest donații constante nu sunt, doar pentru cazuri urgente, când sunt intervenții chirurgicale sau primim donații când facem campanii pentru anumite sărbători, evenimente.”
În 10 ani de când ai început să salvezi animalele de pe străzi, ai văzut vre-o schimbare până astăzi?
– ,,S-au schimbat multe în acești ani, dar nu referitor la abandon. Am reușit să închid adăpostul de la Minda unde câinii se mâncau între ei și să aduc o asociație din Elveția care au înființat un adăpost privat pe lângă Brebu și au ajutat la construirea unui cabinet veterinar și țarcuri la adăpostul de pe drumul Lupacului aparținând Primăriei. Am dat sute de câini și pisici spre adopție, atât în țară cât și în străinătate. Anul trecut am oferit spre adopție peste 100 de câini și pisici, iar anul acesta deja peste 60 și-au găsit o familie. În toți acești ani am ajuns la peste 500 de adopții.
Mă ocup de atâția ani de protecția și salvarea animalelor de pe stradă și tot parcă nu se vede nici o diferență din cauza abandonului. În fiecare an zeci de câini și mai ales pui sunt abandonați, fie la gunoi după câteva zile de la naștere, să nu aibă nici o șansă de a supraviețui, fie la marginea orașului unde mulți ajung sub roțile mașinilor”.
Cum ai reușit să dai spre adopție atâtea animale și cum afli soarta lor? S-a întâmplat să se răzgândească stăpânii?
– ,,La început a fost prin târgurile de adopții, însă pentru câinii maturi nu a fost cu succes și se puteau organiza doar vara. După am început pe paginile de socializare unde am avut mai mult noroc, în special pentru adopțiile în străinătate. Anul trecut am descoperit că se poate plăti reclame cu pozele animalelor pentru a le vedea cât mai multe persoane pe astfel de pagini de socializare și așa am reușit să promovez tot mai mulți câini și să le găsesc o familie. Câinii care îi găsesc pe străzi, îi iau acasă, rămân în locul unde îi găsesc dacă sunt în siguranță, îi duc la persoane care îi pot ține temporar sau cei care îi găsească îi țin până la adopție. La toate animalele ce le găsesc o familie, se face contract de adoptie și stăpânii ne trimit poze cu ei și filmulețe. Au fost și cazuri când s-au răzgândit după o zi, o săptămână sau după câteva luni și atunci mergeam să îi iau înapoi sau îi ținea până le găseam alți stăpâni. Sunt foarte costisitoare reclamele pentru ei, anul trecut am plătit peste 500 de euro de pe cardul meu, dar a meritat efortul. Sunt persoane care doresc să le gasesc stăpâni la cei care i-au găsit cât mai repede, însă le explic că nu totul depinde de mine și nu pot obliga adopția lor. Și ei trebuie să se implice, prin distribuirea pozelor, întrebat toate cunoștințele dacă doresc un cățel, puse anunțuri la cabinetele veterinare, ziare sau anunțuri online și unde este permis în oraș etc”.
Și totuși care ar fi solutia pentru a stopa abandonul?
– ,,Să fim umani în primul rând, să sterilizăm animalele, fie ele masculi sau female, pentru a nu se mai înmulți, mai ales că și legea 257/2013 ne obligă. Sterilizarea salvează vieți, atât a animalului în cauză, cât și a celor din adaposturi și de pe stradă, care au o șansă mai mare să fie adoptați sau poate nu mai sunt nevoiti să ajungă acolo. Medicii recomandă ca sterilizarea să se realizeze inainte de primul ciclu de călduri, când aparatul reproducator nu a suferit niciun fel de modificări, inainte de a îndeplini vârstă de 1 an. Sterilizarea înainte de primele călduri și implicit înainte de prima gestație are mai multe beneficii precum prevenirea infecțiilor uterine, prevenirea cancerului mamar, animalele castrate își vor diminua agresivitatea față de alte animale. Dacă dorim civilizație și un oras fără câini vagabonzi, atunci ar trebui să încetăm să îi mai abandonăm”.
Care este programul tău zilnic?
– ,,Lucrez 8 ore pe zi și în rest nu îmi pot face un program anume, întotdeauna se întâmplă ceva, trebuie să salvez un cățel, să-l duc în alte localități pentru a-l oferi spre adopție, să-l duc la veterinar pentru tratamente etc. De multe ori îmi schimb turele la lucru pentru a putea pleca sau îmi iau cateva ore libere pentru a putea face față. Este foarte greu la câte cereri sunt să pot face față singură, însă nu pot renunța pentru că foarte multe animale au nevoie de ajutor și singure nu se pot ajuta”.
De ce ai avea nevoie din partea oamenilor ce ar dori să fie voluntari?
– ,,În primul rând am nevoie de persoane care se pot deplasa cu mașina pentru a oferi căței spre adopție în alte localități sau să ducă patrupezi la clinici în Timișoara pentru radiografii, merg foarte des la Timisoara pentru că sunt multe cazuri de căței răniți, iar cu ajutorul radiografiilor putem afla ce este de făcut mai departe. Caut și persoane care să poată țină animale de pe străzi, temporar, până la adopția lor, iar în rest, donațiile sunt cele mai importante pentru tratamente și sterilizări. Doar câteva poze nu sunt îndeajuns pentru a salva animalele de pe stradă, asta nu înseamnă ajutor dacă nu se implică mai mult, e doar a pune problema în brațele altcuiva, nu pot salva acel animal în acel moment, și eu lucrez, și eu am alte animale acasă, nu am adăpost și nici posibilitatea să îi salvez pe toți. De aceea sper ca oamenii să se implice mai mult dacă chiar iubesc animalele. Dacă doresc cu adevărat să facă ceva, vor găsi o soluție, dacă nu, vor găsi o scuză și îmi vor trimite doar poze iar atunci când găsesc un stăpân, nu mai găsesc câinele, fiind pe stradă rar sunt cei care rămân în același loc pentru mult timp.”
Care ar fi acele cazuri ce sunt necesare radiografii și alte tratamente?
– ,,În ultima perioada m-am confruntat cu accidente de mașină, mulți câini loviți de mașini. Două cățelușe, Angel și Pami, sunt deja în Recaș la fizioterapie și hidroterapie. Angel, din păcate, nu se mai poate recupera pentru că are coloana ruptă, chiar dacă a fost operată pe coloană, iar Pami vom vedea, ea este la început de drum cu bazinul fracturat. Săptămâna viitoare mă voi duce cu o altă cățelușă în Timișoara pentru radiografie, a fost găsită ieri tot lovită de mașină, dar măcar își simte picioarele, pe lângă Angel care doar bazinul îl mai ridică din când în când. Ele doua imi amintesc de Lucky si Bella din 2012, când i-am găsit în aceeași situație. Alte cazuri au fost de parvoviroză, Norocel, a fost internat în Timișoara, găsit la marginea drumului, împreună cu alți doi frați care din păcate au murit, doar el a reușit să înfrunte boala și acum este adoptat în Austria. În continuare le caut stapani și lui Angel, Pami și mulți alții, probabil Angel și cele cărora le va trebui cărucior, vom căuta o familie în alte țări. Un alt caz recent a fost cu o cățelușă, metis ciobănesc german, ce și-a prins piciorul într-o capcană de porci mistreți și sârma din oțel a intrat în carne până la os, fiind așa de câteva săptămâni. Am reușit să o prind singură și am dus-o la veterinar să o salvez, acum este bine, se recuperează, însă este speriată de alți câini și de mișcări bruște, a suferit mult până acum având un astfel de comportament. Alte cazuri ce au avut nevoie de tratament au fost pentru râie și diferite tumori.”
Ce înseamnă un câine pentru tine?
– ,,Cel mai loial prieten, este precum un copil ce nu știe să judece ci doar să iubească, necondiționat. Dacă un copil ar crește alături de un câine, ar avea foarte multe de învățat și sunt atât de multe beneficii atât din punct de vedere emoțional cât și medical. Copiii ce au alături un cățel se vor îmbolnăvi mai rar, vor învăța să fie mai responabili, vor putea comunica și citi mai ușor, îi ajută să câștige încrederea în sine, fac mai multe exerciții fizice, reduce stresul mai ales în cazul copiilor cu autism etc.
Nu îmi pot vedea viața fără un câine alături, oricâte obiecte mi-ar distruge, oricate lucruri ar murdări, niciodată nu m-ar răni emoțional, doar în ultima lui zi de viață. De la un câine poți învăța multe lucruri, să ierți oricât de mult ai fost rănit, câinii nu sunt ranchiunoși, chiar dacă tu ai țipat la el, el este bucuros de fiecare dată când te vede și se poartă cu tine ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Iubirea necondiționată, el te iubește așa cum ești, așa că cel mai bine ar fi să asculți doar de părerea cățelului despre tine. Nu vei vedea niciodată un câine să-și schimbe comportamentul față de stăpân, în schimb stăpânul alege cum să-l creasca, să-l dreseze, să-l învețe ce este bine și ce nu. Alături de un câine nu vei uita să fi copil și să crești un copil, să te joci, să faci exerciții și drumeții împreună, pentru bunici ar fi ca un nepoțel ce trebuie să aibă grijă de el iar el la rândul lui, va avea grijă și îi va proteja”.
Ce dorințe ai pentru viitor?
– ,,Să nu mai văd câini pe străzi, pentru asta doresc să achizitionez un vehicul ce conține cabinet veterinar în interior, doar asa pot să sterilizez câinii de peste tot din jur, din poartă în poartă, la marginea orașului precum și la sate de unde ajung mulți câini la noi în oraș. Sterilizarea câinilor fără pedigree este obligatorie prin lege, numărul de câini abandonați se poate diminua doar prin sterilizarea lor, în special puii, în maxim 5 ani, numărul de câini de pe străzi va fi aproape inexistent”.
Cei care doriți să o susțineți pe Loredana, vizitați pagina de facebook “Asociatia Dogs Center Resita”
Acolo veți vedea toată munca ei, veți putea adopta animale și afla foarte multe informații despre animalele de companie.

Comentarii

comentarii