Obicei de an nou in Banatul Montan, țuica – răchia fiarta cu nuci VIDEO

Ţăranii din satele bănăţene respectă cu sfinţenie unele obiceiuri moştenite din tată în fiu şi care, transmise din generaţie în generaţie, devin tradiţii ale familiei sau ale satului. Sunt zile de sărbătoare, sunt zile în care şi ţăranii au dreptul la odihnă aşa că, acest lucru trebuie marcat aşa cum se cuvine.

Astfel, pe lână multe altele, oamenii din satele Banatului Montan, mai ales bărbaţii, sunt ferm convinşi că nu vor sta bine la capitolul sănătate, dacă în noaptea de anul nou nu vor cinsti câte un pahar de răchie – adică, ţuică din prune.

,,Numai că, aceasta nu se bea ori şi cum în această noapte specială. Pentru a fi sănătoşi, tari şi cu ,,lipici” tot timpul anului, bărbaţii beau ţuică fiartă îndulcită cu zahăr ars şi în care s-au pus sâmburi de nucă zdrobiţi” spune Nicolae Gheju din Soceni.

,,Apoi, răchia se fierbe la foc mic, nici prea mult- dar nici prea puţin, după care se bea din pahare mici. Numai că, nici acest lucru nu se face ori şi cum; răchia trebuie vorbită. Adică, cei ce stau la un pahar de băutură, beau şi vorbesc până se înţeleg, adică, în momentul în care limbile se cam împleticesc, este semn că fiecare trebuie să plece acasă să se culce şi gata cu petrecerea până a doua zi când o vor lua de la capăt” spune şi ortacul său, uica Nicolae Voia, vecin şi prieten de pahar.

Comentarii

comentarii