Obiceiuri alimentare nesanatoase – Sfaturi ca sa mananci echilibrat cand vii de la serviciu

Pentru a inlocui deprinderile ce-ti fac rau atat fizic cat si la nivel emotional, primul pas este sa identifici ce anume trebuie si vrei sa schimbi la obiceiurile alimentare pe care le ai. Nu este vorba numai despre ce anume mananci, ci si despre cat si cand mananci.

Pentru unii oameni transformarile mari functioneaza, insa pentru alte persoane micile schimbari sunt mai usor de pus in practica, iar o dieta sanatoasa ce duce la pierderea in greutate sau la mentinerea ei inseamna si eliminarea completa a obiceiurilor distructive.

Iata cateva exemple de obiceiuri alimentare nesanatoase si sugestii pentru a le invinge.

Renunta la gustarile dintre mese, incearca sa treci la un program regulat de trei mese pe zi. Mai poti avea mici scapari intre mesele principale, insa nu exagera si incearca sa pastrezi ore fixe pentru acestea.

Daca mananci de trei ori pe zi, insa farfuria iti este intotdeuna plina, redu cantitatile, pana cand vei observa ca te vei satura cu mai putin decat de obicei.

Micul dejun este si trebuie sa devina cea mai importanta masa a zilei. Poti opta pentru un smoothie proaspat, cereale cu lapte si miere, fructe, iaurt. Incearca sa nu sari peste micul dejun, pentru ca vei manca mai mult in timpul zilei.

Daca sari peste mesele principale si iei cina din ce in ce mai tarziu in orele noptii, e cazul sa schimbi complet programul. Ia un mic dejun satios, apoi pranzul la nu mai mult de cinci ore, chiar si o gustare daca este necesar. Incearca sa mentii o ora fixa pentru o cina nu foarte bogata.

In loc de mancare gatita si sanatoasa, mananci fast food, junk food, dulciuri si snacks-uri? Gresit!Din cand in cand te poti rasfata si cu o ciocolata, insa programeaza-le intre mesele principale si opteaza, mai bine, pentru un fruct.

Gustari pe care sa le eviti inainte de culcare

Incearca intotdeauna sa savurezi si sa te bucuri de ceea ce mananci. Cauta sa ai cat mai multe legume, fructe, proteine si alimente benefice pentru corpul si sanatatea ta.

Poti tine un jurnal al meselor in care sa notezi ce, cat si cand mananci, pentru a avea o privire de ansamblu asupra ceea ce faci gresit. Numai dupa ce evaluezi obiceiurile alimentare nesanatoase, poti incepe sa lucrezi la eliminarea lor completa si implicit la restabilirea echilibrului in dieta.

Sfaturi ca sa mananci echilibrat cand vii de la serviciu

Nu e mereu usor sa te apuci sa faci mancare cand vii de la serviciu. Daca nu ai nimic pregatit, faci ceva rapid sau mananci pe coltul mesei, rapid. Oboseala te face sa mananci multa paine sau, si mai rau, sa faci o tigaie mare cu cartofi prajiti. Stii ca, mai ales seara, toate astea se vor depune pe solduri sau pe abdomen si, dintr-o data, te vei trezi ca nu-ti mai vin hainele, fara sa stii de ce. Uite cateva sfaturi ca sa mananci echilibrat cand vii de la serviciu.

Nu trece peste aperitiv si nici peste desert

O masa completa se compune, ideal, dintr-un antreu, un fel pricipal si un desert. Nu culpabiliza la ideea unei cine complete. Redu grasimile si sarea, care favorizeaza refluxul si ingreuneaza digestia. Ideal este sa mananci un mar de cum ajungi acasa si apoi sa te apuci sa pregatesti masa.

La antreu, ideal este sa pregatesti un platou de cruditati sau o salata, care iti vor crea o senzatie de satietate, inca dinainte de a te aseza la masa. Daca nu obisnuiesti sa mananci salata la antreu, in buna traditie romaneasca, mananca o supa le legume sau o supa crema.

Felul principal ar trebui sa fie pe baza de proteine, urmat de un desert usor, pe baza de fructe gatite. Mananca doar atat cat trebuie, pana te saturi, nu incarca farfuria, fortandu-te sa o termini.

Evita sa mananci maniacal

Mancatul maniacal este cel mai periculos seara. Chiar daca iti incepe serialul preferat, nu iti pregati un bol mare cu floricele, doua pungi de seminte sau de covrigei, ca sa mananci in fata televizorului. Sunt foarte bune pastele facute rapid, cu sos semipreparat, dar incearca sa le pregatesti doar ocazional.

La fel si pentru comanda de pizza. Daca nu ai chef deloc sa gatesti si vrei sa comanzi mancare, comanda un gratar si o salata, fara cartofi prajiti. Cat despre seminte sau covrigei, inlocuieste-le, la o ora-doua dupa masa, cu un ceai caldut sau un bol de fructe taiate marunt.

Fa-ti timp sa mananci

Cel mai greu este sa incepi sa pui masa cand vii de la serviciu. Ca sa digeri bine si sa eviti sa iei o gustare rapida, in picioare, indrazneste sa pui fata de masa si sa aranjezi frumos vesela. Stii ca e in avantajul tau si ca, daca pui mancarea in farfurie, vei putea controla cantitatile si vei manca mai putin.

Cel mai bine este sa asezi masa pentru intreaga familie si sa petrecti un moment placut impreuna. Multe familii romanesti considera momentul cinei in familie doar o scena de film american. Acest lucru va ajuta insa intreaga familie sa manance echilibrat si sa intareasca armonia. Dar, chiar si daca nu ai acelasi program cu restul familiei, pune masa si mananca atenta la tot ce pui in farfurie.

Ai grija la ce pui in farfurie

Dupa ce asezi frumos masa, trebuie sa si mananci usor si echilibrat. Asa cum spuneam, este important sa consumi proteine la cina, ca sa iti tina de foame si sa nu cedezi tenatiei de a deschide frigiderul la o ora dupa ce ai mancat. Mananca peste sau carne alba sau leguminoase, o importanta sursa de proteine vegetale. Iar ca masa sa fie o incantare, fa o garnitura din legume colorate.

Fa meniul inainte

Daca nu ai ce iti trebuie ca sa gatesti cand te intorci de la serviciu, greu te vei hotari sa iesi la cumparaturi. Cel mai bine este sa iti faci un meniu saptamanal si sa iti cumperi tot ce iti trebuie inainte. Lista de cumparaturi nu este deloc demodata, mai ales ca o poti scrie pe telefon, ca sa o ai mereu la indemana.

Iar daca obisnuiesti sa gatesti la sfarsit de saptamana, poti congela in casolete din plastic o parte din mancare, pe care sa o decongelezi miercuri sau joi, cand ramai fara mancare proaspata. Orice ai gati si congela, va fi mai bun decat mancarurile la punga congelate, pline de sare si de grasimi rele.

Comentarii

comentarii