OPC Caras Severin acuză: Produsele alimentare vândute vrac nu sunt tocmai ce scie pe etichetă

Produsele alimentare vândute vrac nu sunt tocmai ce scie pe etichetă. Spun asta chiar inspectorii OPC.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin organizează tot felul de acțiuni de control la agenții economici pentru a depista nereguli privind etichetarea și prezentarea produselor alimentare. Doar în perioada sărbătorilor pascale s-au făcut 60 de controale la agenții economici dintre care la 25 s-au constatat abateri. Deși s-au dat sancțiuni, conducerea instituției susține că de cele mai multe ori agenții economici nu se îndreaptă și repetă greșelile.

În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Caraș-Severin s-a ridicat problema lipsei specificării ingredentelor pe eticheta la unele produse din carne și mai ales a preparatelor vândute vrac. De multe ori oamenii sunt induși în eroare de afișarea unei etichete pe care nu este specificat ce există în compoziția produselor respective. Este și cazul micilor care au ridicat probleme în ultima perioadă, mai ales că a venit căldura și e vremea ieșirilor la grătar.

Și alte produse vândute în supermarketuri ridică semne de întrebare legat de compoziție, iar consumatorii au dreptul să cunoască ce mănâncă. O altă problemă o reprezintă lipsa precizării originii produselor, natura, conținutul, fabricarea și nu ambalatorul așa cum se întâlnește de multe ori la unele produse, consumatorii susținând că nu sunt interesați cine ambalează. Produsele care conțin plante nu au specificat dacă acestea sunt sau nu modificate genetic, unii consumatori nedorind să cumpere astfel de produse.

Se mai ridică și problema listei complete a ingredientelor trecute pe etichetă și corectitudinea respectării compoziției de pe ambalaj cu ceea ce conține în mod real produsul. În Reșița există un aparat care poate testa compoziția unui produs în cadrul DSVSA, dar nu oricine știe că poate merge cu un produs la control. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului ar trebui să facă des astfel de verificări dar nu au cu ce, deși produsele comercializate vrac ar avea nevoie să fie prelevate probe și verificate la laborator pentru a oferi un plus de siguranță cumpărătorului.
În România sunt verificate produsele prin prelevarea de probe doar când sunt anchete epidemiologice, altfel agenții economici își fac de cap.

Comentarii

comentarii