EXCLUSIV VIDEO Patru familii din Verendin au rămas pe drumuri – munca de o viață este scrum

Pompierii militari din ISU Caransebeş și Reșița au fost ieri în alertă. Din cauze încă necunoscute, în satul Verendin- sat de oameni gospodari de pe coastele Muntelui Semenic, au luat foc patru case şi exista pericolul ca flăcările să se extindă pe o jumătate de stradă, cel puțin. Incendiul a pornit în jurul orei 23 la una dintre case, după care, cu repeziciune s-a extins şi a cuprins şi următoarele locuințe – patru la număr – plus foarte multe anexe gospodărești, de la grajduri și terminând cu magazii, ateliere sau cocinile porcilor. Cel mai grav a fost faptul că fiind ora 23, oamenii se aflau la somn și numai norocul a făcut să nu fie înregistrate victime umane. Cei ce au observat focul au fost bătrânii care au dat alarma. Din cauza terenului, satele de munte din Banat au o caracteristică ce le deosebește de alte așezări din țară: casele sunt foarte mari, la ele muncesc câte 4- 5 generații și sunt lipite una de alta. Aspectul satelor este deosebit, dar din nefericire, rarele incendii distrug cu repeziciune casele ce se aprind una de la alta.

Imediat s-a dat alarma şi toţi vecinii aflaţi pe acasă au sărit să mai salveze ce au putut. Cu greu, oamenii au reuşit să-şi salveze animalele şi ceva din lucruri- foarte puţine de altfel, restul – s-a făcut scrum. Tot localnicii și pompierii civili ai satului au fost cei care au localizat cât de cât focul ca acesta să nu se extindă și la celelalte case.

Pompierii militari au intervenit cu patru autospeciale cu apă. Din cauza drumului lung de munte îngust în pantă și plin de gropi, acestora le-a trebuit aproape o oră să ajungă de la Caransebeş la Verendin. Fiindcă focul era foarte puternic, în ajutorul pompierilor de la Caransebeș a sosit încă un echipaj de la ISU Reșița, cale de 100 de km.

Acum, în mijloc de vară, oamenii au pierdut tot. Munca mai multor generaţii s-a făcut scrum iar în afara câtorva haine şi piese de mobilier, ei nu mai au nimic. Doar pereţii fumegând şi mormanele de moloz au mai rămas în urma flăcărilor care s-au întins cu repeziciune de la o casă la alta. Ba mai mult, pe lângă casa arsă, păgubaşilor le-au ars și actele și banii pe care îi aveau strânși pe acasă.

Fiindcă nu mai au aproape nimic şi ori şi ce ajutor este binevenit, primarul va organiza o colectă iar sătenii îşi vor ajuta semenii cu materiale de construcţie, bani, alimente, nutreţ pentru vite şi mai ales, cu braţele pentru aşi ridica din nou casele. De asemenea, pe adresa primăriei va fi deschis un cont bancar în care sunt binevenite donațiile celor ce vor să ajute niște oameni la necaz.

Mulțumiri speciale familiei Ienea, Petre și Andrei, cei care ne-au fost aproape la realizarea acestui material.

Comentarii

comentarii