Pentru a 140 oară în 140 de ani, la Anina, a fost „Kirwei” in cartierul Steierdorf

KIRCHWEIH - 2013.05.26. - 08 (4)An de an, în Duminica Preasfintei Treimi din calendarul romano-catolic, în prima duminică după praznicul Rusaliilor, comunitatea germană din Banatul Montan îşi dă întâlnire la o sărbătoare aleasă şi deosebită: hramul bisericii romano-catolice, în limba germană renumitul „Kirwei” din Steierdorf.
Şi în acest an, duminica trecută, etnicii germani și oaspeții lor din țară și de peste hotare au fost părtaşi la un nou „Kirwei”! În straie de sărbătoare, punându-şi din nou portul popular tradiţional german din această parte de ţară, tinere şi tineri au purtat pe umărul lor bradul, simbolul eternităţii comunităţii, l-au ridicat în piaţa centrală a localităţii, au dansat în jurul acestuia, iar apoi, frumos încolonaţi, au purces spre biserică, de fapt nucleul principal al sărbătorii. Din păcate, ploaia nu a făcut posibilă desfășurarea mai departe în aer liber a evenimentului, care a fost transferat mai apoi în sala de festivități a Forumului German din Steierdorf – Anina.
În anul 1787 a fost ridicată aici prima biserică romano-catolică. În locul ei, în anul 1872 a fost apoi ridicată actuala biserică în stil neogotic, un loc sacru, care îşi primeşte de fiecare dată credincioşii, fie la bucurii, cum a fost cea de duminica trecută, fie la durere, aşa cum este de fapt viaţa însăşi, cu urcuşurile şi coborâşurile ei… Părintele romano-catolic de Anina, Martin Jäger a celebrat Sfânta Liturghie de mulţumire pentru acest sfânt lăcaş, iar corul bisericesc a intonat imnuri de slavă către Atotputernic, pentru ca el să ocrotească şi pe mai departe această localitate!
Formaţiile de dansuri populare germane din localitate și din Reşiţa („Enzian“) şi-au etalat mai apoi dansurile specifice unei astfel de sărbători, alături de cele două fanfare prezente: cea din localitate precum şi „Pro Amiciţia“ din Timişoara. Sărbătoarea a continuat seara cu Balul Kirwei-ului, şi acesta tradiţional.
Germanii din Banatul Montan n-au fost singuri la această mare sărbătoare: a sosit pentru a fi alături de ei şi o delegaţie oficială a Landului Stiria din Austria, locul de unde au venit primii colonişti aici, începând cu anul 1773. Şeful delegaţiei a fost deputatul Mag. Christopher Drexler, preşedintele clubului Partidului Popular din cadrul Parlamentului Stiriei din Graz. Alături i-au fost mai mulți deputați ai aceluiași parlament, precum și mai mulți primari și viceprimari din Stiria. Ei au adus cu ei și o fanfară tradițională din Groß-Stübing, precum și formația de dansuri populare germane din Hitzendorf, de asemenea din Stiria. De fapt, trei autocare cu oaspeți venite din Stiria au fost prezente la acest jubileu al Steierdorfului, anul acesta sărbătorindu-se 240 de ani de la sosirea primilor coloniști pe aceste meleaguri.
Oaspeții din Austria au vizitat cu prilejul „Kirwei”-ului și gradinița din Steierdorf unde au fost primiți în mod tradițional cu pâine și sare.
Alături de primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu, de viceprimarul urbei, Dorinel Ungureanu, şi de preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, oaspeţii au putut lua la cunoştinţă problemele actuale ale Aninei, propunându-şi să revină cât de curând posibil în aceste locuri, pentru a găsi modalităţi de ajutorare în vederea dezvoltării economico-sociale a zonei.
O surpriză pentru oaspeții austrieci a fost prezența la programul artistic și al formației de dansuri populare românești din Caransebeș, care au fost îndelung aplaudați.
„Kirwei”-ul tradiţional din Steierdorf a fost organizat sub îndrumarea secretarului Forumului German din localitate, Dani Vlad.

Un material de Erwin Tigla

Comentarii

comentarii