Personalități formate în școlile tehnice reșițene – lansare de carte

Meseriașii formați în școlile tehnice – școlile profesionale de altă dată -reșițene, au devenit personaje ale unui volum de carte lansat la Primăria Reșița.

Sala de Ședințe a Consiliului Local Reșița, unde de obicei se dezbat problemele administrative ale municipiului, a găzduit o altfel de activitate, una culturală. Ilie Rogobete, fost specialist în metalurgie, a lansat volumul ”Personalități formate în școlile tehnice reșițene”.

Volumul a adunat în paginile sale povești în care sunt prezentate relatări despre meseriașii ce au dus faima Reșiței în lume. Un astfel de exemplu este personajul care a plecat de la Reșița în America și care pe baza cunoștiințelor tehnice dobândite aici a realizat piese pentru spațiul intercontinental și chiar pentru NASA, un alt personaj al volumului a lucrat la Bocșa, Victor Creangă, fost director al Uzinii Constructoare de Mașini Agricole, prezent la această lansare, inginerul Traian Suciu și el prezent la acest eveniment, dar și ingineri din zona Reșiței care au contribuit la evoluția tehnicii reșițene.

Cartea cuprinde peronalități formate în perioada 1939-1940, până în 2001 și chiar 2005.
”Cred că Reșița a fost una dintre etapelele foarte importante pentru țara noastră în dezvoltarea industriei metalurgice, industriei sidelurgice, o etapă în care s-au format foarte mulți meseriași care au fost trimiși mai departe să dezvolte industria metalurgică și sidelurgică din România, trimiși la Uzinele Grele din București, la IMGB, directori la Combinatul Siderurgic din Galați, la Călan sau București,…specialiști, nu numai ca directori sau conducători de intreprinderi, dar au fost trimiși și meseriași, simpli meseriași care au fost specialiști aici în Reșița și care acolo au puz bazele construcției de mașini și fabricării oțelurilor speciale”, a precizat autorul.

A venit în Reșița în anul 1943 ca ucenic în uzină, la început a lucrat în Uzinele și Domeniile din Reșița, așa cum se numea pe atunci ceea ce urma să devină UCMR, care apoi s-a defalcat. A lucrat atât la Combinatul Siderurgicat, cât și la Uzina Constructoare de Mașini, dar și la Institutul de Cercetări și Proiectări Echipamente Hidroenergetice, până în 1990 când s-a pensionat.

Deși fost metalurgist, Ilie Rogobete a cochetat cu ziaristica publicând articole de specialitate în presa vremii.

Comentarii

comentarii