Plamanii verzi ai Resitei au fost sfartecati cu drujbele

Pe adresa redacţiei ne-au venit mai multe fotografii cu măcelul forestier ce are loc pe Dealul Ciorii. În zona respectivă, dar și în alte perimetre din jurul Resitei, pădurile sunt puse la pământ cu drujbele. Vorbim aici de pădurile şi de copacii ce au fost plantaţi de autorităţi în urmă cu peste 50 de ani – tocmai ca să împiedice alunecările de teren și vânturile ce se abăteau asupra oraşului. Fiindcă – ne place sau nu să o recunoaştem – la fel s-a întâmplat cu pădurile şi în anii de dinainte de 1944. Dealurile din jurul orașului erau rase, toți copacii au fost tăiați.

„Am hotărât să facem o dezbatere pe această temă. Am primit de la diferite ONG-uri solicitări de a stopa tăierile de pădure din jurul orașului, pentru a transforma această zonă într-una pentru plimbare, pentru recreere. În plus, e totuși plămânul orașului, pădurile din jurul Reșiței reprezintă o mare doză de oxigen! În Dealul Ciorii, în Poiana Golului, înspre Minda, înspre Secu se taie în disperare! E un măcel, din punctul meu de vedere.Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs” a declarat primarul Resitei, Ioan Popa.

Primăria Reşiţa a transmis marti către conducerea Ocolului Silvic Reşiţa, în cadrul consultării publice organizate de instituţie, o adresă oficială prin care îşi menţine poziţia de a se opune exploatării industriale a masei lemnoase de pe cele 1050 ha de pădure, proprietate dată în administrarea Ocolului Silvic.

Municipalitatea reșițeană va iniția o dezbatere publică cu privire la exploatarea pădurilor din jurul Reşiţei, după ce mai multe ONG-uri au semnalat faptul că pe dealurile din jurul orașului se exploatează lemn. Primarul Reşiţei a declarat că din punctul lui de vedere ceea ce se întâmplă este un măcel.

Culmea este ca desi primarul Resitei spune ca ar dori ca in jurul orasului să existe trasee turistice: ,,Am primit de la diferite ONG-uri solicitări de a stopa tăierile de pădure din jurul orașului, pentru a transforma această zonă într-una pentru plimbare, pentru recreere” – alte institutii cauta sa reteze din start acest vis frumos al edilului si al multor resiteni. Iata ce declara directorul AJVPS, dl. Mircea Ciobanu pentru Radio Resita: ,,… accesul cu ATV-urile sau alte vehicule se sancţionează conform legii cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei” a precizat Mircea Ciobanu – directorul AJVPS Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa.
Acesta atrage atenţia persoanelor care au amenajat trasee de biciclete şi rampe pentru ATV-uri în pădurile din preajma municipiului Reşiţa, mai ales în zona Stârnic, că în perioada imediat următoare, paznicii de vânătoare, alături de jandarmi vor intreprinde controale şi vor lua măsuri radicale împotriva acelora care încalcă voit legea protecţiei vânatului mai ales acum când umează perioada fătărilor”.

Culmea – vizata este tocmai zona respectivă în care se fac tăierile masiv – zonă deja distrusă. Oare zgomotul taf-urilor care au distrus drumurile turistice ce aparțin Primăriei Reșița și zgomotul drujbelor, nu au deranjat fătătoarele? Cât privește atv-urile, acest lucru este exclus. În jurul Reșiței se fac excursii cu bicicletele. Deci – ce să credem noi de aici ?

Multumiri prietenului nostru pentru fotografii.

Comentarii

comentarii