Pompierii ajung la Bruxelles cu plângerile privind programul de muncă 24 cu 48

Manifestul pompierilor împotriva programului de muncă 24/48 ajunge la Bruxelles. Pompierii au trimis la Comisia Europeană și la Parlamentul European plângeri, reclamând nerespectarea Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Ei se plâng de programul de muncă infernal, prin care sunt nevoiți să lucreze în ture 24 de ore, în urma cărora să aibă pauză numai 48 de ore. Pompierii ne-au semnalat că, prin acest program, turele de lucru sunt prea dese, timpul de odihnă prea scurt, iar orele suplimentare nu le sunt remunerate. La ce duc toate acestea? La stres, oboseală cronică, depresii, îmbolnăviri, accidente, moarte, după cum am mai scris.

Printr-o adresă din februarie 2015 s-a dispus trecerea temporară a pompierilor de la programul de ture de 24 de ore, cu 72 de ore libere, la cel de ture de 24 de ore, cu 48 de ore libere. Această măsură a fost motivată de faptul că există prea multe situații în care operativii (adică pompierii care intervin în cazul situațiior de urgență) au fost chemați de acasă din cauza lipsei personalului.

Citește și: Pompierii continuă să lucreze la programul infernal 24 cu 48

Luna aceasta, măsura a fost prelungită și pentru perioada februarie 2016 – februarie 2017.

Plângeri la Parlamentul European și la Comisia Europeană

Pagina de Facebook „Pompieri Militari Operativi” anunță că, folosind deviza „Sunt cetățean european și am drepturi”, a depus plângeri atât la Parlamentul European, cât și la Comisia Europeană, pentru a reclama acest program impus pompierilor.

„Mi-am permis să utilizez portalul pentru petiții al Parlamentului European și să descriu cu lux de amănunte situația creată de mai-marii noștri conducători. Fiind vorba de o instituție europeană, bineînțeles că am pus accentul pe nerespectarea Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Punctele forte reprezintă depășirea mediei de 48 de ore pe săptămână și a perioadei de referință prevăzute în această directivă, deci obligatoriu și în legislația națională”, scrie inițiatorul petiției, pe pagina de Facebook.

El completează, într-un post ulterior: „Am depus o plângere și la Comisia Europeană cu același subiect, nerespectarea Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Toate acestea, independent de acțiunile legale demarate pe plan național. Poate că, fiind mai multe asemenea demersuri, va conta mai mult”.

Petiție «Pompieri – disfuncționalități în IGSU!»

Pe aceeași pagină de Facebook este publicată o petiție, numită «Pompieri – disfuncționalități în IGSU!», care nu se cere a fi o critică adusă unor persoane sau statului, ci un semnal de alarmă asupra unor probleme reale, prezente şi stringente cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne în general, şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe în special, pentru a fi rezolvate cât mai rapid.

Printre acestea, inițiatorul amintește deficitul de personal din Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, faptul că programul 24/48 este ilegal, lipsa acută a dotării în ceea ce priveşte protecţia personalului propriu pe timpul intervenţiei, problemele medicale ale cadrelor, lipsa unor psihologi, structura de relaţii cu mass-media din MAI, stereotipă şi birocratizată, și fonduri insuficiente în ceea ce priveşte pregătirea profesională.

Petiția, care cere din partea autorităților concentrare şi pe problemele angajaţilor, respectiv ale pompierilor, a strâns, din august și până la această oră puțin peste 130 de semnături.

http://www.jurnalistii.ro/pompierii-se-plang-la-bruxelles-de-programul-infernal-de-munca/

Comentarii

comentarii