Povestea miliardarilor nevăzuţi: Kaufland, Lidl, Metro, Carrefour, Auchan, Kiabi, Decathlon, Leroy Merlin, Real

Kaufland, Metro, Carrefour sau Auchan sunt nume care îşi găsesc uşor loc în conversaţiile de zi cu zi ale românilor indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Miliardarii care stau în spatele acestor businessuri de miliarde de euro şi către ale căror buzunare merg profiturile de pe piaţa locală sunt mai puţin cunoscuţi, cei mai mulţi preferând să se ţină departe de lumina reflectoarelor. Numele lor nu spune multe nici măcar oamenilor din industrie, iar poveştile lor, demne de adevărate cărţi de management şi, de ce nu, de cărţi inspiraţionale, sunt nespuse. Cine sunt miliardarii discreţi care controlează afaceri de circa cinci miliarde de euro în România?

OTTO BEISHEIM
VÂRSTĂ: 89 de ani.
AVERE (FORBES): 3,3 miliarde dolari.
SURSĂ AVERE: retail, a fondat grupul Metro A.G.

Drumul germanului Otto Beisheim către lumea miliardarilor lumii începe în 1964, când a fondat alături de familiile Schmidt-Ruthenbeck şi Haniel grupul german de comerţ Metro A.G., unul dintre cele mai mari din Europa, cu afaceri de 66,7 mld. euro anul trecut. Unul dintre miliardarii discreţi ai Germaniei şi ai lumii, Beisheim a fost puţin vizibil în reviste şi ziare, fie ele şi de specialitate.

Astfel, informaţiile legate de viaţa sa sunt limitate. După cel de-al Doilea Război Mondial – la care a luat parte înrolându-se în armata lui Hitler, potrivit unor informaţii din presa germană care nu au fost însă niciodată confirmate de miliardar – Otto Beisheim a fost director general al unei companii din domeniul electricităţii. Ulterior, a pus bazele propriului său business, grupul Metro A.G. pe care l-a şi condus din poziţia de director executiv. În timpul şefiei sale grupul german a ajuns unul dintre cele mai puternice la nivel european.

Beisheim controlează astăzi 10% din totalul acţiunilor grupului de comerţ care deţine în portofoliu lanţurile Metro Cash & Carry, Real (hipermarketuri), Media Markt şi Saturn (electrocasnice) şi Galeria Kaufhof (centre comerciale). În ultimii ani omul de afaceri a decis să vândă treptat din acţiunile deţinute în cadrul grupului de comerţ, atenţia sa orientându-se spre alte domenii.
Astăzi, miliardarul administrează Beisheim Holding Schweiz AG, care investeşte în companii de IT şi tehnologie. El mai deţine Beisheim Center, un complex de apartamente, clădiri de birouri şi două hoteluri de cinci stele (Ritz-Carlton şi Marriott) în Berlin.

Pasiunea sa pentru case nu se limitează doar în a le construi, miliardarul deţinând proprietăţi în Elveţia, Franţa (Paris) şi Germania (Rottach-Egern).
Germanul este de asemenea un cunoscut filantrop, el finanţând mai multe grădiniţe şi cluburi sportive. Tot el a finanţat în urmă cu circa 20 de ani o şcoală de management care astăzi îi poartă numele, WHU – Otto Beisheim School of Management.

ACŢIONARI METRO AG: Familiile Haniel and Schmidt-Ruthenbeck (50,01%), Otto Beisheim (9,97%), Acţiuni libere la tranzacţionare (40,02%).
METRO A.G. ÎN ROMÂNIA: 32 de magazine Metro.

 

DIETER SCHWARZ
VÂRSTĂ: 74 de ani.
AVERE (BLOOMBERG BILLIONAIRES INDEX): 21,9 miliarde dolari.

SURSĂ AVERE: retail. A moştenit grupul de comerţ Schwarz Gruppe care are în portofoliu lanţurile Lidl şi Kaufland.

Aflat la mai puţin de 60 de kilometri de Stuttgart, oraşul Heilbronn este cunoscut pentru arhitectura tipic germană, pentru puternica industrie a vinului şi pentru businessurile care l-au ales drept centru de dezvoltare. Puţini sunt cei care ştiu că unul dintre cei 125.000 de locuitori este şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania şi din lume.

Despre germanul Dieter Schwarz trebuie să cauţi mult pentru a găsi câteva informaţii biografice credibile. Miliardarul, cotat de Bloomberg Billionaires Index cu o avere de 21,9 mld. dolari care îl poziţionează în topul celor mai bogaţi 30 de oameni ai lumii, este la fel de discret şi puţin comunicativ ca şi grupul pe care îl deţine. Dieter Schwarz controlează Schwarz Group şi este unul dintre puţinii miliardari care au decis să îşi crească afacerea ca una de familie fără a o lista pe bursă sau a o vinde către un fond de investiţii.

Germanul controlează grupul de comerţ care numără peste 10.000 de magazine şi care are vânzări ce au depăşit 80 mld. euro în 2011 prin intermediul Dieter Schwarz Stiftung, un „gGmbH” („srl”) specializat în acţiuni caritabile. Avantajul? Este scutit de taxe, scrie Bloomberg. Dezavantajul? Deşi este un concept legal, modelul lui Schwartz – care direcţionează sume mici de bani către acţiuni caritabile – este privit foarte critic. În perioada 2008-2010 compania a donat 70 de milioane de euro pentru cauze precum construcţia unui centru ştiinţific sau a unui campus universitar în oraşul german Heilbronn, unde locuieşte Schwarz,mai scrie Bloomberg.

Formatul „gGmbH” este folosit de o companie pentru a se pune la adăpost de preluări ostile şi de situaţia în care unul din membrii familiei ar dori să îşi vândă participaţia. Dieter Schwarz, care se implică încă în conducerea grupului de comerţ, a moştenit businessul de la tatăl său, fondatorul imperiului de comerţ. Miliardarul a început să lucreze pentru afacerea familiei în tinereţe şi în timp a reuşit să o extindă la nivelul întregii Europe. În România grupul a ajuns numărul unu, iar Kaufland a devenit, potri-vit rezultatelor pe 2011, cel mai mare jucător din comerţul local.

ACŢIONAR SCHWARZ GRUPPE: Indirect Dieter Schwarz.
SCHWARZ GRUPPE ÎNROMÂNIA: 81 de hipermarketuri Kaufland, 156 de magazine de discount Lidl.

BERNARD ARNAULT
VÂRSTĂ: 64 de ani.
AVERE (BLOOMBERG BILLIONAIRES INDEX): 30,5 mld. dolari.
SURSĂ AVERE: grupul LVMH (Louis Vuitton, Veuve Clicquot, Moët et Chandon, Fendi, Céline, Marc Jacobs, Tag Heur).

La polul opus faţă de cei doi miliardari germani – Beisheim şi Schwarz – Bernard Arnault este unul dintre cei mai vizibili miliardari ai lumii.El a revenit în prim-plan la începutul acestui an după ce i-a fost respinsă solicitarea de a primi cetăţenie belgiană. Francezul, cel mai bogat om din Hexagon, a decis să îşi schimbe cetăţenia după ce François Hollande, preşedintele Franţei, a anunţat că va impozita cu 75% veniturile de peste un milion de euro.

Arnault are o avere evaluată la 30,5 mld. dolari, obţinută în principal de pe urma afacerilor din domeniul luxului. El este acţionarul principal al grupului Christian Dior, care controlează LVMH, cel mai important jucător din industria luxului. Tot Arnault este acţionar indirect în cadrul Carrefour, unul dintre cei mai importanţi retaileri din lume. Pentru a ajunge în topul miliardarilor lumii lui Arnault i-au trebuit patru decenii.

Născut într-o familie de industriaşi – tatăl său deţinea o companie de construcţii civile – Arnault a absolvit École Polytechnique, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Franţa în 1971. După ce şi-a finalizat studiile, s-a angajat ca inginer pentru Ferret-Savinel, compania tatălui său. După şapte ani a ajuns să o conducă din poziţia de preşedinte.

În 1981, când François Mitterand a fost ales preşedintele Franţei, Arnault a plecat în Statele Unite unde timp de trei ani s-a implicat în dezvoltarea de apartamente pentru compania tatălui său. Ulterior a revenit în Hexagon şi a preluat Boussac, o companie din domeniul textil care traversa o perioadă dificilă. Boussac deţinea Christian Dior şi alte câteva divizii. Din acest moment a început pentru omul de afaceri lupta pentru ridicarea unui imperiu în domeniul luxului.

În 1988 Christian Dior a preluat 32% din LVMH şi acesta a fost doar începutul, în următorii ani magnatul dezvoltând imperiul atât organic, cât şi printr-o serie de achiziţii. Astăzi, LVMH este liderul pieţei de lux, având activităţi în domenii variate, de la modă şi cosmetice la orologerie şi chiar în domeniul băuturilor de lux.

ACŢIONARI CARREFOUR: Blue Capital (Bernard Arnault – indirect 9,43%), Colony Blue Investor (2,23%), Groupe Arnault SAS (0,76%), Public (81,81%), salariaţi (1,22%).
CARREFOUR ÎN ROMÂNIA: 24 de hipermarketuri, 65 supermarketuri, 19 magazine de proximitate.

 GERARD MULLIEZ
VÂRSTĂ: 81 de ani.
AVERE: 18 mld. dolari.
SURSĂ AVERE: Auchan, Kiabi, Decathlon, Leroy Merlin.

Gerard Mulliez a fondat grupul de comerţ Auchan când avea doar 30 de ani, iar în anii care au urmat a dezvoltat afacerea împreună cu familia sa. Mai mult, familia Mulliez, cunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate din Franţa, şi-a extins businessul şi în alte domenii, precum cel de îmbrăcăminte (Kiabi), bricolaj (Leroy Merlin) şi echipamente sportive (Decathlon).

Miliardarul francez şi-a început cariera în business în fabrica de textile controlată de tatăl său. Ulterior, pleacă în Statele Unite pentru a asista la o serie de seminarii pe teme de comerţ, iar când se întoarce în Franţa, deschide primul magazin în Roubaix, oraşul său natal. Acesta a fost deschis pe locul fostei fabrici a familiei sale şi s-a numit iniţial Haute Champs după locul unde era amplasat. Ulterior numele devine Auchan, nume păstrat până astăzi.

După ce a reuşit să aducă pe profit primul său magazin – mizând pe strategia preţurilor mici – Gerard Mulliez decide să se extindă cu o nouă unitate. Pentru a strânge banii necesari expansiunii cere ajutorul familiei sale, creând astfel Asociaţia Familia Mulliez. Astfel începe expansiunea rapidă a lanţului Auchan, ajuns astăzi unul dintre cele mai importante grupuri de comerţ din Europa.

În anii care au urmat miliardarul a extins reţeaua care a ajuns astăzi la peste 600 de hipermarketuri şi peste 750 de supermarketuri. Iniţial miliardarul a consolidat businessul în Franţa, iar ulterior reţeaua s-a extins în Europa – în principal Europa de Est, dar şi în statele învecinate Franţei – şi în Asia. În România Auchan a ajuns la 31 de magazine după ce a preluat anul trecut 20 de unităţi Real.

Grupul Auchan a terminat anul trecut cu venituri de 44 de miliarde de euro şi pierderi de peste două miliarde de euro.
ACŢIONAR AUCHAN: indirect familia Mulliez.
AUCHAN ÎN ROMÂNIA: 31 de hipermarketuri.

Comentarii

comentarii