Prefectul Silviu Hurduzeu este interesat de măsurile privind stopare poluării în judeţ

Colegiu pref (1)Problema poluării aerului în judeţ Caraş-Severin a fost luată iarăşi în discuţie în şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, deşi s-au realizat monitorizări la nivel judeţean şi s-au luat măsuri care au mers până la sancţiuni şi acţionări în instanţă a celor vinovaţi.
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural al prefectul Silviu Hurduzeu s-a interesat de măsurile pe care Garda de Mediu le-a luat în ceea ce priveşte poluarea de la SC Moldomin SA şi compania TMK Reşiţa în urma monitorizării privind evaluarea calităţii factorilor de mediu de către cei de la APM Caraş-Severin.
Silviu Hurduzeu a subliniat că în ultima perioadă nu au mai fost sesizări la nivel de Prefectură care să evidenţieze situaţia emisiilor poluante de la TMK motiv pentru care vrea să cunoască măsurile care s-au luat pentru rezolvarea situaţiei de acolo.
Directorul de la Garda de Mediu, Corina Paşcotă, a precizat că măsurile impuse anterior pentru stoparea poluării de la TMK nu au fost respectate de aceştia. Din acest motiv Garda de Mediu a aplicat sancţiuni şi s-au dat chiar amenzi contravenţionale.
TMK a fost acţionaţi în instanţă, iar după ce şi-au plătit amenzile măsurile luate de către cei de la Mediu au dus la rezolvarea problemei poluării pentru momentul de faţă.
Dacă situaţia de la TMK este sub control nu acelaşi lucru se poate spuse despre poluările provenite de la SC Moldomin SA Moldova Nouă, unde situaţia dăinuie de mult timp deşi cei de la Garda de Mediu au recurs la aplicarea unei sancţiuni de 1 miliard şi au făcut chiar şi o plângere penală.
În ceea ce priveşte situaţia Moldomin, există momente în care creşte gradul de poluare cu acel praf care se ridică în aer, adică praful format în iazurile de decantare ale sterilului rezultat în perioada exploatărilor zăcămintelor cuprifere ca urmare a operaţiilor de concentrare a minereului de cupru care erau stabilizate prin inundare.
Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Sebastin Purec, a precizat că în primele 6 luni ale anului 2014 au existat 3 poluări ale aerului cu particule în suspensie, având ca sursă iazurile de decantare Tăuşani şi Boşneag Extindere aparţinând Moldomin. De la încetarea activităţii minei, în zona Moldova Veche se produc în mod frecvent episoade de poluare cu pulberi provenite de la acele iazuri de decantare, Tăuşani cu o suprafaţă de 19 ha şi Boşneag Extindere cu suprafaţa de 102,5 ha. Aceste depozite de steril se găsesc pe malul Dunării, iar emisiile de praf care sunt generate datorită secării şi uscării acestor depozite umede la suprafaţă şi din cauza vântului puternic sunt transportate către localitatea Moldova Veche şi chiar peste Dunăre spre Serbia.
Cu toate că acest fenomen este dependent strict de condiţiile meteorologice locale, adică vânt cu o anumită intensitate şi anumite direcţii. Rezultatele monitorizării celor de la Protecţia Mediului au pus în evidenţă faptl că la începutul acestui an poluarea a depăşit limitele maxime admise de până la 6.5 ori în zonele locuite şi de până la 26,7 ori în vecinătatea iazului Boşneag-Extindere.

Comentarii

comentarii