Primele informații despre studiul socio-demografic

Primele informații despre studiul socio-demografic făcute publice doar verbal de către primarul Ioan Popa. Studiul socio-demgrafic inițiat anul trecut în toamnă mai are nevoie de clarificări până să fie făcut public cu date concrete. Câteva din informațiile care nu au fost obținute încă și de care este nevoie să fie concretizate sunt legate de cele 3.200 de locuințele unde nu a fost găsit nimeni care să dea informații.

”Am avut 58.800 de persoane intervievate direct. Pe aceste persoane avem toate datele necesare. Au mai fost însă aproximativ 10.000 de persoane ale căror date le avem de la administratorii de bloc și acolo nu am știut exact ce vârstă au copiii, părinții și unde sunt exact plecate aceste persoane, dacă sunt plecate din țară. În afară de acestea mai avem 3.200 de case în care nu am găsit pe nimeni și nici nu am putut lua date și vrem să vedem cum a procedat în această situație Institutul Național de Statistică”, a explicat primarul Ioan Popa situația.

Vestea bună cu care spune primarul că vine în fața reșițenilor înainte de a fi făcute publice datele recensământului este aceea că în Reșița a crescut demografia.
”Ceea ce vă pot spune încurajator, eu fac o prefață, dar o să o vedeți în cifre, în ultimii 10 ani demografia orașului a crescut cu 60%. Vă spun mai clar: am studiat populația din 5 în 5 ani, 0-5, 5-10, 10-15 de ani, deci peste 10- 20 de ani cei care sunt 0-10 ani sunt cu 60% mai mulți. Deci în ultimii 10 ani demografia a luat curbă inversă. E adevărat că nu suntem la nivelul ”decrețeilor”, de unde fac și eu parte, născuți în 1968, unde până acolo mai avem de urcat puțin, dar, este din punctul meu de vedere, o informație pe care eu am intuit-o când copilul meu avea 2 ani și mergeam cu soția mea prin centru și ni se părea că sunt mai mulți copii, dar am zis că e o chestiune subiectivă pentru că avem noi copii și ne uităm mai atenți la ceilați, dar chiar am luat-o în sens invers”, a mai spus Popa.

Datele mai arată că lumea încă pleacă din oraș. O altă informație pe care primarul Popa ar fi aflat-o în urma studiului socio-demografic inițiat este aceea că în Reșița femeile care muncesc peste graniță aduc un venit care se cifrează la circa 50 de milioane de euro pe an.
”Fondul de salarii al TMK, care este unul dintre marii contribuabili în Reșița, fondul de salarii este undeva la 15 milioane de euro pe an, deci practic ce vine din Germania, din Austria în Reșița, înseamnă 3 TMK-uri astăzi, lucru demn de luat în considerare”, a mai spus Ioan Popa.

Comentarii

comentarii