Rădăcini transformate în opere de artă de pensionarul artist din Oţelu Roşu- manifest pentru salvarea pădurii

9 nov 2013 (33)La Casa de Cultură din Oțelu Roșu poate fi văzută o expoziție inedită. Deși sunt opere de artă și toată lumea le consideră așa, exponatele sunt de fapt niște………rădăcini descoperite în drumețiile sale de un septuagenar, Ion Cloșan. Manifestarea se vrea şi un semnal de alarmă asupra ceea ce se întâmplă acum cu pădurile din România, cu defrişările masive cu şi fără rost.
Deși este cunoscut în toată Valea Bistrei, dacă o să îl căutați după nume, nu îl veți găsi fiindcă nea Ion este de fapt sportivul Sartti. Fiindcă porecla a ajuns un renume deoarece și la vârsta de 71 de ani, Nea Ion face sport.
La vârsta sa, unii pensionari preferă să stea pe bancă, să joace cărţi sau să se odihnească. În schimb, un pensionar din Oţelu Roşu, preferă să facă lungi plimbări în jurul oraşului de unde nu vine niciodată cu mâna goală. El nu aduce flori sau cine mai ştie ce, ci, vine cu braţul plin de rădăcini şi crengi uscate.
La prima vedere, Ion Cloşan din Oţelu Roşu, este un pensionar ca ori care altul. Numai că, toată viaţa lui, Ion Cloşanu a fost un sportiv activ. De aceea, fiindcă a fost ani de zile portarul echipei de fotbal a oraşului, toată lumea îl cunoaşte sub numele de Sartti.
Acum la anii pensiei, bătrânul stă toată ziua în atelierul său şi şlefuieşte rădăcini şi crengi din care apar fel de fel de forme ce te duc cu gândul la poveşti şi legende.
Fiecare piesă este un unicat iar tot ceea ce face mâna omului, este să cureţe bucăţile de lemn, să le şlefuiască şi mai apoi, să le dea cu lac.
Unele au forme umane, altele- de animale, unele chiar preistorice.
Piesa de rezistenţă a colecţiei de peste 150 de piese, este o rădăcină cu formă umană căreia artistul i-a dat numele de Dobrin.
Chiar dacă nu are maşină, pentru a avea unde să lucreze, pensionarul şi-a cumpărat un garaj pe care l-a transformat în atelier.
Omul nu vrea să se oprească până în momentul în care va avea 200 de exponate şi apoi, cu ajutorul unui sponsor, vrea să deschidă o expoziţie și mai mare decât cea de acum.
Zilnic, la atelierul lui vin vecinii care îi admiră obiectele de artă din galeria amenajată în garaj şi-l încurajează. Una dintre vecinele sale, fostă profesoară de arte frumoase, a ajuns critic de artă. Cei mai fideli vizitatori sunt vecinii.
Acum, Sartti de Oțelu Roșu și-a expus lucrările și creaţiile în fața prietenilor, la Casa de Cultură. NU au fost mulţi cei care au venit la vernisaj, dar fără a greşi, putem spune că au fost doar prieteni adevăraţi şi oamni de cultură şi de valoare.
Au vorbit despre lucrări şi autor, criticul de artă Margarteta Budiş, profesorul universitar Ilie Cristescu, iar jurnalistul Florin Ştiube de la ASCS, în semn de preţuire pentru activitatea sportivă, i-a oferit lui nea Ion – Sartti, o cupă, un fanion şi o diplomă de excelenţă.

Comentarii

comentarii

One thought on “Rădăcini transformate în opere de artă de pensionarul artist din Oţelu Roşu- manifest pentru salvarea pădurii

  1. Cand oare va demara Programul Judetean de Strangere a Cracilor si Vreascurilor din Padure ? P J S C V P ? Daca s-ar aduna 10% din aceastea, toti locuitorii judetului 284.000 s-ar putea incalzi gratis 1 an.
    Expozitia „radacinilor” este un fapt divers apreciat artistic.

Comments are closed.