Reșițeni, vi se pregătește ceva- 3500 de abonați ai CET-ului fără apă caldă de luni

De luni, reșițenii se întorc cu câteva zeci de ani în timp și vor exersa din nou spălatul la lighean- oraşul rămâne fără un termen definit, fără apă caldă. Cei de la CET spun că oprirea se face pentru reparații, din surse am aflat că de fapt, nu mai sunt bani pentru gazul metan.

Poate că unele cuvinte şi fraze ca ,,grija faţă de om”, ,,problemele locuitorilor” şi altele par în opinia multora desuete şi desprinse din limbajul de lemn comunist, adaptându-le la ziua de azi, le putem înlocui uşor cu ,,grija faţă de consumator” ,,protecţia consumatorului” ,, evitarea unor situaţii neplăcute” şi din nou altele.
Reşiţenii racordaţi la sistemul centralizat al oraşului vor rămâne de luni, 30 iulie, fără apă caldă la robinete. CET Energoterm Reşiţa 2000 și ceva – sau cum s-o mai numi acum, singurul producător şi distribuitor de căldură şi apă caldă în sistem centralizat din oraş, v-a sista furnizarea apei calde în municipiu. Și culmea culmilor, este faptul că cei din conducerea societății nu dau un termen clar, nu spun câte zile va fi apa oprită. Ca la noi- la nimenea.
Cauza o reprezintă lucrările de revizie ce vor fi efectuate la magistrala de circuit primar. Astfel de întreruperi, pentru reparaţii, au loc anual, în perioada de vară. În prezent, la nivelul oraşului Reşiţa, mai sunt racordați la sistemul centralizat, circa 3500 de abonați – asta dintr-un total de peste 30.000 câte erau în anul 1989.
Fără a ne da mari specialiști, dar din unele informații obținute din interior, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. Declarația conducerii CET era credibilă până mai anul trecut când exista termocentrala de la ,,7 Noiembrie”. Acum, aceasta nu mai există, pe cheltuiala primăriei au fost construite acele microcentrale de cartier la care sunt racordate blocurile în care mai există puținii consumatori. Se mai făceau reparații la cvazane, la coșuri, instalațiile din CET- foarte vechi este adevărat. dar acum, când discutăm de agregate și instalații noi- nouțe, ce mai este de reparat?
Deci concret, ce mai este de reparat domnilor ? De ce lăsați din ou orașul fără apă caldă ? Și atunci vă mai miră ritmul debranșărilor și renuțării la serviciile CET-ului.
,,Am dat o grămadă de bani ca să îmi pun încălzire pe orizontală. M-a costat aproape cât o centrală termică, și cu ce m-am ales? Acum or să oprească apa, eu am rămas cu banii dați și iacă așa se respectă consumatorul în Reșița și România” spune Ioan Giurcău din blocul 7 din Govândar. ,,Avem coloană de gaz trasă, o să încep demersurile ca să îmi pun centrală proprie și gata. M-am săturat de această bătaie de joc” mai spune omul supărat.
,,Situația este foarte gravă și încurcată aș putea spune în blocul nostru. Din 120 de apartamente toate legate la CET, în doar trei ani, au mai rămas…..5 în tot blocul. Mai avem doi locatari cu instalații pe orizontală și cam atât” spune Mariana Boncilă, administratorul Asociației de Proprietari 138 din Govândar.
CET-ul este o societate comercială subordonată Consiliului Local Reşiţa iar problema este cu atât mai gravă cu cât se pare că din cauza datoriilor de multe zeci de miliarde de lei vechi la fel ca și datoriile către furnizorul de gaze naturale, se pare că repornirea alimentării cu apă caldă a reşiţenilor este pusă sub semnul întrebării. Probabil că aceasta este adevărata cauză a opririi apei calde la Reșița.
În tot acest timp, oamenii rămaşi fără apă caldă la robinete trebuie să se descurce care cum poate. Și cum se anunță încă două luni de călduri mari și chiar caniculă, asta este tot ce le mai lipsea reșițenilor: să încălzească apă cu oala și ligheanul și să facă baie ca pe vremea bunicilor.

Unde mai pui că pe aceste călduri, transpiri abundent și fără să faci nimic, dar din păcate, mai sunt unii semeni ai noștrii care folosesc apa doar pentru sete și mai puțin pentru spălat.

Comentarii

comentarii