Românii din Valea Timocului se roagă în garaje – credincioșii români persecutați de autoritățile sârbești

Parinte Boian (24)Părintele Boian Alexandrovici, stâlpul de credință al neamului românesc din Valea Timocului din Serbia de Răsărit, cere ajutorul românilor și al autorităților românești. Iată ce spune sfinția sa într-o scrisoare deschisă adresată autorităților românești și ziarului nostru, InfoCs:
Cancelaria Guvernului Sârb a emis înainte de crăciun un Comunicatul oficial care stipulează că ,,bisericile româneşti sunt ilegale”.
Părintele Boian Alexandrovici din Valea Timocului avertizează despre faptul că Serbia a demarat o campanie furibundă împotriva bisericilor româneşti. Un comunicat al Cancelariei Guvernului sârb a anunţat că ”este ilegală orice construire a bisericilor româneşti din cauză că nici o parte organizaţională a Bisericii Ortodoxe Române care are statut legal de persoană juridică, nu îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu”.
Părintele Boian Alexandrovici, liderul spiritual al românilor din Valea Timocului, explică în mesajul său că ,,de vreme ce Bisericii Ortodoxe Române i-a fost interzisă construirea bisericilor în Valea Timocului, românii au fost obligaţi să îşi construiască garaje pe care apoi să le folosească drept loc de închinare. Numai că acum, există ameninţarea cu interzicerea folosirii acestor construcţii ca biserici, deşi legea Serbiei permite acest lucru.
,,Românii din Serbia sunt la nivelul ”fraţilor creştini din Siria care sunt prigoniţi şi izgoniţi de la casele lor din cauză că sunt creştini. Este o singură diferenţă între ei şi noi. Pe ei îi prigonesc musulmani, iar pe noi ”Biserica soră” şi unele organe ale statului nostru în care trăim”.
Părintele Boian mai spune că ,,Mesajul dramatic al românilor din Valea Timocului este că Bisericile şi mănăstirile româneşti din zonă sunt ocupate de Biserica Sârbă. Noi ne-am împăcat și cu cu asta şi dorim să construim alte biserici noi, iar ei (autoritățile sârbe nn) ne opresc, ei cei veniţi din alte părţi, ne opresc pe noi români/vlahii originarii zonei, ne opresc să ne rugăm în limba noastră şi să ţinem de Biserica neamului nostru. Acum aşteptăm să ne închidă, cum au anunţat, şi aceste puţine biserici pe care cu greu am reuşit să le facem”.
Iată ce spune și Bogdan Diaconul, un apropiat al părintelui Boian și un luptător și el pentru drepturile românilor din Serbia, despre această problemă: ,,Este neverosimil că statul sârb, ale cărui negocieri pentru aderarea la UE sunt programate să înceapă în ianuarie 2014, are un comportament atât de abuziv la adresa comunităţii româneşti. După cum părintele Boian a explicat în mai multe rânduri, drepturile pentru români în Valea Timocului sunt doar pe hârtie. Mai nou, nici măcar acolo. O televiziune din Valea Timocului a demarat o campanie împotriva bisericilor româneşti şi a făcut publică decizia oficială a Cancelariei Guvernului sârb pentru colaborare cu bisericile şi comunităţile religioase potrivit căreia bisericile româneşti din Valea Timocului sunt ilegale.
Cum poate fi o biserică ortodoxă ilegală, mai ales într-o ţară ortodoxă? În Serbia, calitatea de român a devenit ilegală, iar acest lucru trebuie să înceteze. Dar pentru acest lucru este nevoie de un răspuns ferm al statului român cu privire la tratamentul comunităţii româneşti din Valea Timocului!
Se pare că avem de-a face cu o acțiune concertată din parte cuiva care habar nu are că prin acest comportament, lovește de fapt în interesul Serbiei. Se știe ce sensibilă este UE când vine vorba de minorități și drepturile lor. Culmea este că toate aceste acțiuni vin la nici trei săptămâni după ce la Negotin, a avut loc un eveniment deosebit de important pentru viața comunității românești de acolo: sfințirea și târnosirea unei noi biserici – garaj. Iată ce a scris atunci părintele Boian despre acest eveniment:

Încă o biserică românească în Valea Timocului la Negotin

,,Astăzi, 1 decembrie 2013, în orașul Negotin a avut loc un eveniment istoric pentru românii/vlahii din Serbia de Răsărit. Un sobor de preoți români/vlahi, condus de Preacucernicul Părinte Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, din care au făcut parte Pr. Mihai Zorilă, consilier al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Pr. Antonie Isac, Pr. Ștefan Șarampoi, Pr. Ovidiu Ursu, Pr. Florin Păpavă și Pr. Sarian Raikovici, a oficiat prima Sfânta Liturghie în nouă biserică românească cu hramul ,,Sf. Mucenic Ioan Valahul” din acest oraș iar răspunsurile liturgice au fost date de către Stareța mănăstirii Sf. Ana din Orșova, maica Iustina Popovici împreună cu maica Alexandra. La rândul său, Părintele Boian, a vorbit despre importanța jurisdicției Bisericii neamului și legătura dintre Ţara Mamă România și românii din afara granițelor țării.” Noi nu facem nimic nou, noi numai întoarcem aia ce a fost. De aproape 200 de ani nu avem slujba în limba noastră și iată, am ajuns să ne pierdem. Nu mai avem timp de pierdut, nu mai vrem să fim nebotezați și pentru asta am adus aici o piatră din altarul bisericii Sfântului Niceta din Remesiana ca să arătăm continuitatea noastră și rădăcina noastră trainică. Tot așa, am hotărât astăzi, să slujim pe antimisul sfințit de către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ce se află în Valea Timocului. Sfinții Părinți ai neamului nostru au avut grijă de noi întotdeauna și pentru asta noi preoții ortodocși români din Timoc avem datoria să continuăm lucrarea lor”, a mai spus Pr. Boian. După Sfânta Liturghie credincioșii au avut prilej de a se închina moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna care au fost aduse special pentru această zi la biserica din Negotin.
Orașul Negotin din Valea Timocului este un oraș istoric și majoritar românesc. În anul 1833 biserica orașului, ridicată și sfințită în anul 1803 de către Mitropolitul român Calinic, cu sediu la Vidin, a fost luată de către nou înființata Episcopie sârbească de Timoc. De atunci până astăzi, Negotinul nu a mai avut o biserică cu slujire în limba majorității, limba română. La finalul serbării de astăzi a avut loc un program cultural la sediul protopopiatului Daciei Ripensis, la care au participat reprezentanții comunității românești din zonă, reprezentanții Ambasadei României din Serbia, Consulatului din Zăiceari, numeroși credincioși români din zonă și din Țara Mamă România”.


Va urma. Vom reveni cu scrisoarea adresată de părintele Boian senatorului român de diaspora, Viorel Badea și cu răspunsul și acțiunile acestuia.


surse foto: pagina de fb a parintelui Boian https://www.facebook.com/bojan.aleksandrovic?fref=ts

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Românii din Valea Timocului se roagă în garaje – credincioșii români persecutați de autoritățile sârbești

  1. Foarte bine ca e mediaizeaza aemenea aberatii ale Guvernului sarb. Este inadmisibil sa faci asa ceva, sa nu lasi oamenii sa se roage pe limba lor.
    Asa au facut si cu croatii, de aceea s au despartit de ei. Acum si albanezi din Kosovo la fel se despart, urmeaza Voivodina. sarbii vor ramane in jurul Belgradului

  2. Si sarbii si romanii din Valea Timocului sunt ortodoxi. Nu este bine sa amplificam prin media aceste disensiuni la urma-urmei firesti! Romanii din Serbia trebuie sa respecte legile sarbesti scrise si nescrise.

Comments are closed.