S-a finalizat marcarea primului traseu european de drumeție pedestră din România în Munții Banatului

S-a finalizat marcarea primului traseu european de drumeție pedestră din România în Munții Banatului.

În perioada 5-19 mai 2016 Asociația Montană Carpați  a organizat în parteneriat cu Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) în cadrul proiectului „Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță” o primă etapă din cadrul programului  „Voluntar în Carpați 2016”, în Munții Banatului.

Această acțiune, care reprezentat a treia etapă a activităților de marcare din Munții Banatului, a însemnat realizarea marcajelor turistice pe o distanță de circa 70 km din viitoarea magistrală de drumeție pedestră E3 și montarea a 15 stâlpi indicatori și a 38 de săgeți indicatoare între Gârnic și Dubova.

Spre deosebire de majoritatea activităților derulate de Asociația Montană Carpați până acum, această activitate s-a desfășurat în cea mai mare parte liniar, fără întoarceri într-o tabără principală.

Asociația Montană Carpați a asigurat transportul între tabere a bagajelor voluntarilor, a materialelor și a echipamentului de lucru.

Acțiunea propriu-zisă, care s-a desfășurat cu sprijinul logistic al Serviciului Public Judeţean Salvamont Caraș-Severin, al Administrației Parcului Natural Porțile de Fier și al Pensiunii Gernic 100 din Gârnic, a presupus activități de curățare a potecilor de doborâturi sau alte obstacole, aplicarea de marcaje turistice noi, montarea a 15 stâlpi indicatori și a 38 de săgeți indicatoare pe ruta:

Gârnic – Ravensca – Valea Izvorul Lung – Poiana Debeliliug – Bigăr – Poiana Ravna – Dubova (  – 67,7 km)

 

Astfel, de-a lungul celor 3 etape de remarcări (21.09 – 10.10.20156-13.11.2015 și 5-19.05.2016) au fost finalizați primii 170 km din Magistrala de drumeție pedestră E3, în Munții Banatului, din județul Caraș-Severin pe ruta Stațiunea Semenic – Peștera Comarnic – Cabana Mărghitaș – Lacul Buhui – Cantonul Crivina – Lacul Ochiul Beiului – Podul Beiului – Cantonul Damian – Cheile Nerei – Lacul Dracului – Cărbunari – Gârnic – Ravensca – Poiana Debeliliug – Bigăr – Dubova. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Implementarea acestui proiect este o consecință a necesității de a compatibiliza turismul pedestru din România cu cel european prin conectarea la rețeaua europeană de poteci de lungă distanță, îmbunătățirea infrastructurii și revitalizarea drumeției autohtone.

Acesta este doar începutul, cele două magistrale europene care se opreau la granițele României,E3 și E8, vor străbate împreună peste 2000 km pe teritoriul țării noastre. Magistrala E3 va intra pe teritoriul României pe la Oradea, va străbate Munții Apuseni, Munții Poiana Ruscă, Munții Banatului și va ieși din România pe la punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier I.

 

Întreaga acțiune de marcare s-a desfășurat cu sprijinul logistic al Serviciului Public Judeţean Salvamont Caraș-Severin prin implicarea personală a domnului Valentin Balaban (șef serviciu), al administrațiilor Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și Parcului Natural Porțile de Fier, al Jandarmeriei Montane și al autorităților locale din Anina și Cărbunari. Mulțumim pentru găzduire Cabanei Andra din Stațiunea Semenic, Cabanei Mărghitaș de lângă Anina, Cabanei Buhui, Pensiunii Cheile Nerei din Sasca Română, precum și Pensiunii Gernic 100 din Gârnic.

Mulțumim pentru buna colaborare dintre Asociația Montană Carpați  și Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) domnului Marcel Șofariu, directorul executiv al SKV, care a supervizat întregul proiectasigurând legăturile dintre echipa AMC, partenerii elvețieni, Ministerul Turismului și autoritățile locale!

 

Acțiunea de marcare din Banat s-a desfășurat, în 3 etape, cu aportul a peste 25 de voluntari, cărora le mulțumim pe această cale:

Marian Badea – Buftea

Andreea Mihaela Suman – Sibiu

Carmen Raluca Neacșu – București

Alexandru Corcău – București

Ioan Daniel Toporan – Deva

Vlad Dragnea – București

Corina Șoșdean – Timișoara

Florian Miu – Craiova

Iulia Tamaș – Brașov

Cristian Andrei Iosif – București

Ɖuređ Beul – Carașova

Ioana Boldea – București

Marius Pătrașcu – Reșița

Florin Ofrim – Timișoara

Ladislau Peternel – Reșița

Lucian Mureșan – Sibiu

Tudor Radu Rusu – București

Nicolae Șeitan – București

Corina Melinda Balazs – Târgoviște

Mihai Pătrașcu – București

Bogdan Tincul – Carașova

Ciprian Radosavlevici – Bocșa

Ștefan Țunea – Văliug

Stanca Zahiu – București

Alin Albu – Caransebeș

Ioan Ianoșigă – Teregova

 

Din partea Asociației Montane Carpați au participat:

Alexandru Pologea – Brașov

Lucian Trufin – Focșani

Radu Andrei Marcu – Zărnești

Mihai Slăvescu – București

Teodor Cosma – București

Marius Adrian Coviltir – Focșani

Ioan Bodnar – București

 

Activitatea a fost coordonată de membrii Asociației Montane Carpați:

Marius Coviltir și Ioan Bodnar

 

Pentru a primi informații suplimentare sau a ne trimite constatări referitoare la Traseul E3, vă rugăm să utilizați adresa de e-mail: asociatie@carpati.org

Citeste articolul original aici> http://asociatie.carpati.org/activitati/s-a-finalizat-marcarea-primului-traseu-european-de-drume%C8%9Bie-pedestr%C4%83-din-rom%C3%A2nia-%C3%AEn-mun%C8%9Bii-banatului/202/

Comentarii

comentarii