Să alegem alimentele potrivite pentru a avea o inima sanatoasa

Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru mentinerea unei inimi sanatoase – dar si regimul alimentar conteaza la fel de mult. O dieta echilibrata poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a unui infarct cu 80%. Anumite alimente pot reduce nivelul colesterolului, pot preveni cresterea tensiunii arteriale si pot echilibra nivelul zaharului din sange.
O atentie sporita la alimentatie va poate ajuta la mentinerea unei greutati optime, oferind un control mai bun asupra prevenirii dezvoltarii unor boli de inima. Un pas important pentru a evita un posibil atac de cord este sa incorporati in dieta o varietate de mancaruri sanatoase, gatite corespunzator. Va oferim o lista de alimente benefice sanatatii inimii.

Ierburi proaspete

O alegere sanatoasa este sa adaugati in mancarurile preparate ierburi proaspete in loc de sare sau grasimi. Acestea dau savoare, fara a fi daunatoare sanatatii, din contra, exista multe condimente si verdeturi care sunt benefice din multe puncte de vedere.

Fasole

Fasolea este plina de nutrienti esentiali sanatatii inimii. Acidul folic, antioxidantii si nivelul crescut de magneziu din fasole pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Fibrele ajuta la controlul colesterolului si al nivelului de zahar din sange. Pot fi adaugate in diverse salate, ciorbe sau mancaruri principale. Daca folositi fasole din conserva, asigurati-va ca o clatiti bine inainte de a o consuma.

Vin rosu

Antioxidantii din vinul rosu pot proteja peretii arterelor, iar alcoolul poate oferi un impuls pentru producerea de HDL, colesterolul bun din sange. Totusi, prea mult alcool poate dauna sanatatii inimii, incercati sa va limitati consumul si sa discutati cu un medic, mai ales in cazul in care sunteti sub tratament medicamentos.

Somon

Somonul este bogat in Omega 3, acizi grasi esentiali care pot reduce tulburari ale ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Consumul regulat poate scadea nivelul trigliceridelor si preveni inflamatia. Se recomanda cel putin doua portii de somon sau orice alt peste, pe saptamana. Puteti gati somon la cuptor, asezonat cu ierburi proaspete sau salata de legume de sezon, cu somon afumat.

Ton

Fiind o optiune mai convenabila din punct de vedere al pretului, tonul este, de asemenea, bogat in Omega 3. Este important sa alegeti conserve de ton in suc propriu, in detrimentul celor cu ulei. Alte surse de acizi grasi esentiali includ macrou, hering, pastrav, sardine si ansoa.

Ulei de masline

Daca alegeti sa inlocuiti untul sau alte grasimi cu uleiul de masline, va puteti proteja arterele si vasele de sange si puteti reduce nivelul de colesterol. Pentru cea mai buna aroma, se recomanda uleiul de masline presat la rece. Il puteti folosi pe salate si legume sau in orice alta combinatie de mancaruri.

Migdale

Migdalele au fibre si grasimi benefice inimii, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL. Consumati migdale crude sau adaugati-le in salate, la preparate cu legume, peste, pui sau in deserturi.

Tofu

Consumati tofu si veti obtine proteine esentiale, fibre si grasimi nesaturate. Poate fi mancat ca atare sau adaugat in supe, salate, poate fi chiar marinat si pus pe gratar. Va prelua aromele condimentelor si sosurilor in care este gatit.

Cartofi dulci

Cartofii dulci au un index glicemic mai scazut decat cel al cartofilor albi si nu cauzeaza cresterea nivelului de zahar din sange. De asemenea, sunt bogati in fibre, vitamina A si licopen. Puteti inlocui garnitura de cartofi albi cu acest sortiment si puteti sa-i condimentati cu praf de scortisoara si suc de lamaie.

Portocale

Portocalele au pectine, care combat cresterea colesterolului si potasiu, ce ajuta la controlul tensiunii arteriale. Sucul proaspat de portocale mentine sanatatea vaselor de sange, iar o portocala medie are aproape 62 de calorii si 3 grame de fibre.

Orz

Orzul este un substitut perfect pentru orez. Fibrele din cerealele integrale ajuta la scaderea nivelului de colesterol si zahar din sange. Orzul este excelent dimineata sau ca garnitura, dar puteti sa-l adaugati si in supe sau tocanite.

Fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz au aceleasi calitati benefice ca si celelalte cereale integrale. In plus, ofera senzatia de satietate, fiind o gustare sanatoasa in orice moment al zilei, in special pentru diabetici. Puteti inlocui o treime din faina folosita la clatite si alte deserturi cu fulgii de ovaz, sau ii puteti consuma la micul dejun.

Lactate

In afara de faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, produsele lactate sunt benefice si pentru controlul tensiunii arteriale. Iaurtul este bogat in calciu si potasiu, minerale esentiale organismului. Insa pentru a va proteja inima, trebuie sa alegeti iaurt si lactate cu continut redus de grasime.

Cirese

Ciresele proaspete, ciresele amare, cele uscate sau sucul de cirese – toate sunt pline de antioxidanti, ce ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si arterelor. Puteti adauga cirese uscate in bolul cu cereale de dimineata, in aluaturi de prajituri, salate de fructe sau orice alt desert.

Afine

Afinele au antioxidanti si sunt deosebit de benefice sanatatii. Sunt bogate in fibre si o multitudine de nutrienti esentiali organismului. Le puteti consuma proaspete sau alaturi de cereale si iaurt.

Sursa, citește mai multe pe: http://www.curademiere.ro/alimente-pentru-o-inima-sanatoasa/

Comentarii

comentarii