Sărbătorirea jubileului Bisericii romano-catolice din Rusca Montană

STAMPILA 2013.08.20 - 150 ANI BISERICA CATOLICA RUSCA MONTANA - STAMPILADe luni de zile s-au pregătit cei din Rusca Montană pentru această zi și, iată, ziua sărbătorii a sosit: în data de 24 august, romano-catolicii din Rusca Montană au sărbătorit 210 ani de la constituirea primei parohii și 150 de ani de la sfințirea actualei biserici prin episcopul diecezan de Cenad, Alexander Bonnaz, care însăși avea să petreacă un concediu de refacere aici la Rusca Montană, câțiva ani mai târziu, în anul 1878.
Evenimentul din 24 august a reprezentat o mare sărbătoare pentru comunitate, doar ploaia care s-a instalat în acea dimineață, binevenită naturii și agriculturii, le-a creat probleme organizatorilor. Și cu toate acestea…
Sfânta Liturghie festivă de hram a debutat la ora 12 cu un cuvânt de salut adresat de mons. Johann Dirschl, vicarul general al diecezei romano-catolice de Timișoara, care a evidențiat printre altele demografia catolică a localității. Dacă în anul 1816 erau cuprinși în statistici 216 catolici, apoi în anul 1847, 1.410 catolici, iar în anul 1900, doar 1.087, la ultimul recensământ, cel din octombrie 2011 au fost recenzați un număr de doar 84 de romano-catolici în comuna Rusca Montană, așadar împreună cu satul Rușchița. Vicarul general Johann Dirschl a evidențiat totodată faptul că biserica din Rusca Montană este singura din dieceză care a fost sfințită în onoarea sfântului Bernard de Clairveaux (data sărbătoririi anuale în calendarul catolic: 20 august).
Liturghia festivă de hram a fost concelebrată în această zi de 24 august de părintele vicar general Johann Dirschl împreună cu pr. Virgil Fechetă din Slatina Timiș și cu pr. Călin Ciocian din Oțelu Roșu, cel care răspunde astăzi și de filiala Rusca Montană. Alături le-a stat și arhivarul diecezan Claudiu Călin, care este de obârșie din acest spațiu al Banatului Montan, și care a editat cu prilejul sărbătorii de la Rusca Montană o broșură dedicată evenimentului.
Din punct de vedere muzical, Sfânta Liturghie festivă de hram a fost înfrumusețată de către Formația „Original Banater Dorfmusikanten München“ din Germania, ajutată și de către membrii corului parohial romano-catolic din Oțelu Roșu.
La sfârșitul celebrării, părintele vicar general a sfințit o piatră de marmură care să aducă aminte posterităţii de această sărbătorire a 150 de ani de la sfințire.
Cuvinte de apreciere au venit la sfârșit și din partea președintelui Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, care a mulțumit în primul rând micii comunități de aici, care a organizat marea sărbătoare. De asemenea a prezentat plicul filatelic special și ștampila ocazională, ambele dedicate evenimentului din Rusca Montana, realizate de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.
Sfânta Liturghie festivă de hram s-a încheiat cu intonarea imnului de slavă Te Deum Laudamus, în limba germană „Großer Gott wir loben dich“, drept mulțumire pentru cei 210 ani de parohie și 150 de ani biserică romano-catolică la Rusca Montană.
În parcul de lângă biserică a urmat apoi un scurt program artistic prezentat de către Formația „Original Banater Dorfmusikanten München“ (conducerea generală: Helmut Baumgärtner; conducerea muzicală: Walter Prinz) și de către Formația de dansuri populare germane „Enzian“ a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).
La sfârșit trebuie evidențiată prezența pe parcursul întregii sărbători, în calitate de oaspeți, a primarului și viceprimarului comunei Rusca Montană, Adorian Solomonesc respectiv Petru Mihail Jura, a preoților ortodocși Toma Sorin și Doinel Puiu Mărgineanu, a președintei Forumului German din Oțelu Roșu, Elsa Maria Pinter, și nu în ultimului rând a secretarului general al Asociației Kolping din România, Eduard Dobre, cel care a pus la dispoziție Casa Kolping din Rusca Montană, fosta casă parohială a comunității, sărbătoririi celor 210 respectiv 150 de ani biserică romano-catolică la Rusca Montană.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii