Schweighofer a tăiat lemn ilegal și a încălcat legile țării, concluzionează ancheta FSC

Forest Stewardship Council (FSC) a concluzionat, în urma unei investigații proprii , că Schweighofer a tăiat și comercializat lemn ilegal. Comunitatea de-clic dorește să vă aducă la cunoștiință aceste rezultate, deoarece magazinele dumneavoastră vând, la rândul lor, acest lemn tăiat ilegal din pădurile României.

Ne adresăm din nou dumneavoastră, prin această scrisoare deschisă, în speranța că aceste noi argumente vă vor ajuta în formularea unei decizii corecte care să fie în acord cu voința cetățenilor și să ducă la protejarea ultimelor păduri virgine ale Europei.

În iunie 2016, unul din peste cei 150.000 de membri de-clic a pornit o campanie prin care vă solicita să renunțați la comercializarea lemnului de la Holzindustrie Schweighofer deoarece aceștia și-au pierdut certificarea FSC și sunt investigați pentru tăieri ilegale și comerț cu lemn ilegal. De atunci, aproape 14.000 de cetățeni s-au alăturat apelului său .

Acum, ancheta internă a FSC a luat sfârșit, iar concluziile vin în sprijinul argumentelor comunității de-clic. FSC a concluzionat că Schweighofer:
– a achiziționat lemn ilegal;
– a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție;
– a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn;
– a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

De asemenea, FSC a anunțat că se va disocia de Holzindustrie Schweighofer și toate companiile deținute de Gerald Schweighofer.

Unele companii au ales să invoce principiul nevinovăției, însă acest lucru nu mai este valid în situația în care inclusiv Schweighofer a admis situația de ilegalitate în care se află. În cel mai recent comunicat de presă , compania Schweighofer a recunoscut că “au existat nereguli și ilegalități semnalate în lanțul de aprovizionare din România.”

Se merită menționat, de asemenea, faptul că două companii de retail din Austria au renunțat deja la colaborarea lor cu Schweighofer. SPAR a renunțat încă de la începutul acestui an la lemnul de proveniență ilegală, fiind mai apoi urmat de OBI. Considerăm că a venit și rândul companiilor prezente în România să dea un exemplu de responsabilitate.

Prin urmare, vă solicităm să renunțați cât mai curând posibil la comercializarea produselor cu provenineță Holzindustrie Schweighofer și să vă disociați imaginea de această firmă care încalcă repetitiv legea.

Așteptăm cu interes răspunsul dumneavostră.

Comentarii

comentarii