Sfaturi pentru o buna functionare a sistemului digestiv

Pentru ca sistemul digestiv sa functioneze bine trebuie sa mananci sanatos, dupa un anumit program. Doar ca nu reusesti intodeauna, iar sitemul tau digestiv o ia razna. Iata mai jos cateva sfaturi pentru o buna functionare a sistemului digestiv.

Mesteca bine

Cu totii avem tendinta sa mancam repede. Iar acest obicei gresit explica multe neplaceri digestive. Digestia alimentelor insuficient mestecate cere mai mult efort din partea stomacului, mesajul de satietate nu ajunge la creier si ai deci tendinta de a manca prea mult. Iar cand mesteci mai putin, produci mai putina saliva. Productia salivara regleaza aciditatea gastrica. Este deci esential sa-ti faci timp sa mananci, iar ca sa iti impui un ritm mai lent, lasa furculita jos dupa fiecare inghititura. Daca nu resuesti sa incetinesti ritmul, gandeste-te serios sa folosesti betisoare asiatice.

Alege alimente care te obliga sa mesteci si evita activitatile parazite, cum ar fi uitatul la televizor in timp ce mananci. Nu te aseza cu o foame de lup la masa, mai bine mananca un mar inainte.

Stai intr-o pozitie corecta cand mananci

Nu e un pacat capital, totusi, sa iti iei mancarea uneori in fata televizorului. Dar ai grija sa nu te afunzi in canapea sau sa stai indoita peste farfurie, pentru ca alimentele vor trece mai greu. Alege, de exemplu, sa stai pe niste pernute, la masuta din sufragerie.

La pranz, nu rontai un covrig sau un sandvis in timp ce mergi de la o intalnire la alta. Durerile de stomac si balonarea sunt garantate daca inghiti in mers. Daca nu ai timp sa mananci la sala de mese, macar aseaza-te pe o banca cateva minute ca sa iei pranzul.

Fa miscare in mod regulat

Daca este obligatoriu sa stai asezat cand mananci, in restul timpului trebuie sa faci miscare. Daca iti petreci multe ore din zi asezat pe un scaun, digestia este in mod direct afectata. Stomacul se goleste mai greu, iar bolul alimentar stagneaza in intestine. Miscarea va avea atat o actiune mecanica asupra sistemului digestiv, cat si asupra moralului, caci stresul produce ravagii si la nivelul digestiei.

Specialisti recomanda cel putin 3 sedinte de 45 de minute de sporturi de anduranta, cum ar fi inotul, joggingul sau bicicleta. Este important sa practici un sport care iti place. Deja daca mergi pe jos 30 de minute in fiecare zi si renunti la lift, este bine.

Hidrateaza-te suficient

Saliva iti permite sa limitezi aciditatea gastrica, iar ca sa saivezi suficient, trebuie sa bei suficiente lichide. In plus, apa joaca un rol important in realizarea traficului intestinal, pentru ca umfla fibrele alimentare si le faciliteaza deplasarea prin intestine.

Incearca sa bei doua pahare mari cu apa inainte de fiecare masa. Bea putin si in timp ce mananci, enzimele digestive au nevoie de asta. Evita insa sa bei dupa masa, iar in restul timpului asculta-ti setea.

Bea infuzii de plante

Obisnuieste-te sa termini fiecare masa cu o infuzie de plante, mai ales daca ai probleme cu digestia. Langa ceai, mesteca si cateva migdale, care regleaza aciditatea gastrica. Daca vrei sa iti indulcesti ceaiul, foloseste miere, caci zaharul baloneaza.

Fa-ti acasa sau roaga un farmcist sa iti faca urmatorul amestec de plante: 30 g de frunze de menta, 30 g de flori de cimbru, 30 g de frunze de melisa, 50 g de seminte de coriandru, 50 g de radacina de ghimbir, 30 g de frunze de rozmarin.

Pune o lingura din amestecul de plante intr-o cana de apa fierbinte. Lasa sa fiarba 3 minute, opreste focul, pune capacul si mai lasa 5 minute.

Evita alimentele procesate

Placerea este o parte importanta a mesei. Se digera mai bine o masa copioasa savurata cu pritenii, decat o mancare dietetica pe care o consideri o pedeapsa.

Nu iti impune sa treci la alimente sanatoase brusc. Uita-te bine in frigider si in camara si vei vedea cate alimente procesate ai. Inlocuieste-le, treptat, cu fructe, legume, carne si peste, asezonate doar cu ierburi aromatice.

Comentarii

comentarii