Spion sârb la Baza NATO de la Kogălniceanu, depistat de Serviciul Român de Informații

Politică

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat marți, că un agent străin, de naționalitate sârbă, a fost depistat la Baza NATO de la Kogălniceanu. Zivkovic Bratislav, în vârstă de 42 de ani, este spionul sârb care a „tras cu ochiul” la informațiile referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României.

Agentul sârb face parte dintr-o organizație paramilitară extremistă, cu orientări naționalist-șoviniste implicată printre altele și în conflictul din estul Ucrainei alături de pro-ruși.

În urma unei decizii de marți a Curții de Apel București, cetățeanul sârb a fost declarat indezirabil pe teritoriul României, „din considerente ce țin de securitate”, pentru o perioadă de 15 ani. S-a dispus și părăsirea teritoriului României de către acesta, îndată.

Purtătorul de cuvânt al SRI, a arătat că sârbul care spiona baza militară de la Kogălniceanu nu a intrat în posesia niciunui document clasificat. El a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații. Ovidiu Marincea, a spus că : „Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităti de culegere de informații” (…)pe care să le transmită „unei puteri sau organizații străine.” El, a mai explicat că: „Zivkovic Bratislav este comandantul organizației Cetniciki Pokret din Serbia, organizație cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

Marinca a mai spus că: „Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj”.

Prin măsurile specifice pe care le-a întreprins, Direcția Generală de Contraspionaj a SRI, a reușit să prevină exfiltrările de informații clasificate de natură să afecteze interesele de securitate națională.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments