Spitalele cărășene – pline de datorii

Preţul ridicat al utilităţilor le ridică mari probleme managerilor unităţilor spitaliceşti din Caraş-Severin.

 

 

Aceştia se plâng de faptul că, pe lângă banii puţini primiţi pentru tratarea pacienţilor, trebuie să asigure şi plata utilităţilor, care reprezintă cele mai mari cheltuieli.

Discuţia pe tema sănătăţii s-a purtat în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de dialog social din Caraş-severin.

Prezent la şedinţă, Dumitru Secăşan, managerul celei mai mari instituţii spitaliceşti din judeţ, Spitalul Judţean de Urgenţă din Reşiţa, s-a plâns că unitatea pe care o conduce are datorii de peste 8 milioane de lei. Totodată, el a precizat că numărul internărilor în spital este, în fiecare an, aproape dublu faţă de numărul cazurilor decontate prin contract de Casa de Asigurări de Sănătate. În anul 2011, au fost 29.400 de internări, iar Casa de Asigurări de Sănătate a decontat doar 24.000 de cazuri. Pe lângă această problemă, spitalele trebuie să înfrunte şi tarifele reduse pentru pacienţii trataţi. CJAS oferă pentru fiecare pacient tratat mai puţin cu câteva sute de lei decât ar fi necesar.

Aceleaşi probleme au fost ridicate şi de către dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor. La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca, a subliniat că un sprijin foarte mare îl pot avea spitalele din partea autorităţilor locale.

Autorităţile judeţene au fost de acord cu reprezentanţii instituţiilor din sănătate şi au spus că ar trebui mai multă implicare din partea Consiliilor locale pentru ca spitalele să funcţioneze cum trebuie.

Comentarii

comentarii