Starea biodiversităţii din Delta Nerei monitorizată de pe teritoriul Serbiei

Grupul Ecologic de Colaborare Nera împreună cu asociaţiaţiile Deliblatika din Pančevo şi Arenaria din Bela Crkva au realizat în data de 25 iunie 2016 activităţi de educaţie ecologică şi o monitorizare a stării biodiversităţii din Delta Nerei, în apropiere de localitatea Stara Palanka din Serbia.

Delta Nerei este un ecosistem transfrontalier care pe teritoriul României este inclus în rezevaţia Balta Nera – Dunăre aparţinând Parcului Natural Porţile de Fier iar pe teritoriul Serbiei este inclus în zona umedă Labudovo Okno (sit Ramsar).
La activitatea de educaţie ecologică au participat 15 elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa care activează în cadrul centrului de voluntariat al GEC Nera. Aceştia au avut ocazia să identifice atracţiile lumii mirifice din Delta Nerei. În acest context au fost identificate exemplare de floră şi faună specifică şi s-a realizat o călătorie cu barca pe canalul principal al Deltei Nerei până în apropiere de localitatea Socol.

În cadrul activităţii de monitorizare cele trei asociaţii au constatat următoarele două ameninţări principale la starea biodiversităţii din Delta Nerei:

– Existenţa unei mari cantităţi de ambalaje din plastic atât pe canalul principal al Deltei Nerei cât şi în lăstărişul din zonele uscate. Acestea îmbâcsesc locurile de cuibărit ale speciilor de păsări protejate prin lege.
– Un număr mare de cioate ale arborilor tăiaţi şi sustraşi din rezervaţie (în special salcie).

Un raport detaliat privind monitorizarea realizată va fi trimis de către GEC Nera şi Asociaţia Deliblatika autorităţilor de mediu din România şi Serbia care sunt direct responsabile de starea patrimoniului natural din Delta Nerei.

În după amiaza aceleaşi zile, voluntarii celor trei organizaţii au evoluat în cadrul Carnavalului Florilor, un eveniment ce are loc în localitatea Bela Crkva în fiecare an la sfârşitul lunii iunie.


GEC Nera

Comentarii

comentarii