Stiati ca dezbaterea moştenirii prin tribunal, este mai ieftină?

În mod tradiţional, după deces, moştenitorii defunctului se adresează unui notar public, care, pe baza documentelor necesare în astfel de situaţii, dispune împărţirea masei succesorale în cotele prevăzute de lege.

Se ştie însă că, de multe ori, chiar şi între fraţi, ca să nu mai vorbim de alte categorii de rude, apar tot felul de pretenţii, pe care cei în cauză le consideră pertinente, deşi legea spune cu totul altceva. Exact pentru situaţiile conflictuale, consilierul juridic Carmen Gigică este de părere că dezbaterea moştenirii trebuie demarată direct în instanţă, fără nici măcar… o escală la notar.

„În familia mamei mele au apărut conflicte după ce a murit bunicul, care a lăsat în urmă ceva avere, adică un apartament cu patru camere, o casă la ţară, şase hectare de teren arabil, o maşină şi alte bunuri de valoare. Cu toate că mama s-a îngrijit de bunicul de când s-a prăpădit bunica (sunt 16 ani de atunci), plus că toate pomenile s-au făcut numai din banii ei, unchii s-au repezit ca ulii pe averea bunicului. Mama, normal, este îndreptăţită să primească mai mult, însă unchii mei vor ca totul să se împartă egal. Cineva ne-a învăţat să-i dea în judecată pentru moştenire, dar ne gândim că ne va costa foarte mult, iar mama nu prea mai are bani lichizi şi nici din bunurile bunicului n-are cum să vândă, că s-a făcut inventar, până acolo s-a mers. Nu ne-ar costa mai puţin la notar? Eu am fost la un cabinet notarial, însă mi-a spus că fără documente nu poate să-mi dea nicio relaţie, plus că trebuie să fie toţi moştenitorii de faţă. Nu ştim pe ce cale s-o apucăm, ca să ne coste mai ieftin!” (Gloria O.)

v v v

Având în vedere că ne vorbiţi despre o situaţie neclară, cu conflicte declarate între moştenitori, chiar dacă mama dumneavoastră se va adresa unui notar pentru începerea procedurii de succesiune, acesta nu va putea merge mai departe, situaţia litigioasă obligându-l să dispună suspendarea moştenirii până la lămurirea tuturor problemelor, fie amiabil, fie prin instanţă. Practic, indiferent de mărimea masei succesorale (spaţii de locuit, terenuri, autoturisme, tot felul de alte bunuri de valoare), potrivit consilierului Carmen Gigică, în situaţii de genul celei relatate de dumneavoastră, este evident că, până la urmă, moştenitorii vor avea nevoie de un avocat care să le acorde asistenţa juridică necesară pentru depăşirea neînţelegerilor. Astfel, în loc să plătească şi un notar public, şi un avocat, prin solicitarea dezbaterii moştenirii în instanţă se va plăti numai avocatul.

Ce-i de făcut?

Aşadar, dacă neînţelegerile dintre fraţi continuă, mama dum-neavoastră va trebui să depună o acţiune de chemare în judecată la instanţa de la ultimul domiciliu al defunctului, întrucât dacă adresează cererea unui notar, există riscul ca acesta, în temeiul Legii notarilor publici şi a activităţii notariale, să suspende dezbaterea succesorală. Lucrurile se simplifică mult, iar această formulă este mai avantajoasă şi din punct de vedere financiar, din cauză că banii daţi unui notar nu mai pot fi restituiţi.

Comentarii

comentarii