Suspendat sau desființat? Oricum Anina nu mai are Centru de permanenta

După închiderea Spitalului Orășenesc Anina în 2011, Centrul de Permanență din Anina se pare că i-ar călca pe urme, după spusele primarului din localitate. Primarul orașului, Gheorghe Românu, a trimis scrisori către Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin prin care cere sprijin în rezolvarea acestei situații de criză pentru micul oraș, cerând personal medical și acuzându-l pe directorul DSP, Dragoș Luca, de faptul că ar fi implicat în desființarea spitalului și acum ar dori același lucru și pentru Centrul de Permanență.

”Nu putem rămâne indiferenţi faţă de ce se întâmplă cu Centrul de Permanenţă Anina, mai ales când în judeţ sunt înfiinţate centre de permananenţă noi în baza deciziei dumneavoastră (mai exact în satul Soceni, localitate aflată la o mică distanţă faţă de Reşiţa) şi tot în baza deciziei dumneavoastră sunt mutaţi doctorii care ar trebui să activeze la Anina. Ne este greu să credem că dvs. cel care aţi avut un cuvânt important la desemnarea pentru închiderea Spitalului Anina în anul 2011, să aveţi vreo problemă cu localitatea noastră şi să ne lipsiţi şi de aceste servicii, atât de importante pentru cetăţeni”, stă scris în scrisoarea primarului din Anina.

La aceste acuzații, directorul DSP Caras Severin, Dragoș Luca, a răspuns în ședința Colegiului Prefectural, specificând situația actuală a Centrului de Permanență și subliniind faptul că el a făcut pentru Anina eforturi ”dincolo de lege” pe care însă nu le-a trâmbițat în presă și de aceea nu știe lumea de ele. ”În 2010, pe baza unei legislații preexistente, Ministerul Sănătății, adică Guvenul României prin Ministerul Sănătății, a anunțat că desfințează spitale, nu Luca, asta ca să răspund punctual. Nu Luca a desfințat spitalele. Luca a umblat pe la toți primarii și mai mult, la Anina, pentru că aveam un prieten manager de spital, pe doctorul Rancov, care fura lemne din pădure noaptea pentru spital, știți, și care m-a amenințat că mă împușcă dacă îi mai cer să rămână la Anina, că s-a săturat. Și atunci umblam să vedem cu primarii și cu Consiliul Local dacă găsim soluții să finanțeze spitalul din Anina. În acea perioadă Anina primea de pomană tăieței de la o mănăstire de lângă Anina. Directoarea de la azilul de bătrâni vă poate confirma ce vă spun eu. Aia era porția de mâncare care se dădea la pacienți”, a explicat doctorul Dragoș Luca.

Șeful DSP a precizat că Centrul de Permanență nu s-a desființat cu 1 iunie așa cum scrie în presă, ci are activitatea suspendată pe perioada de vară.
”Centrul de Permanență de la Anina nu a fost desființat, a fost suspendată activitatea pe perioada de vară pentru că sunt și aceia oameni (nr. medicii care încă lucrează acolo) și au nevoie și ei de un timp liber. Noi (DSP) nu oprim pe nimeni să găsească 15 doctori, nu cinci (cât e minimul pentru funcționare) care să lucreze pe centrele de permanență”, a mai spus Dragoș Luca.

În prezent la Anina nu sunt suficienți medici pentru ca Centrul de Permanență să funcționeze conform legii pentru că doctorii nu vor să meargă la Anina, iar primarul trebuie să rezolve această problemă. De altfel, directorul DSP Caraș-Severin a adus în prim plan și argumete legislative potrivit cărora poate lua ființă un centru de permanență dezvăluind și detalii despre demersurile făcute personal la Ministerul Sănătății pentru a ajuta Anina.
”Centrele de permanență nu sunt centre de urgență. Să nu se facă această confuzie, ele sunt centre de permanență care se pot înființa la libera asociere a medicilor de familie. Nu e ca pe vremea lui Dej, în care vine cineva și îi unește. Întrucât nu erau 7 doctori pe Centrul de Permanență Anina în condiția în care în jurul orașului nici nu sunt așezări rurale, eu personal am obținut un ordin de ministru pe când era Cseke ministru și Arafat secretar de stat. L-am rugat și a obținut pentru mine, Luca, primul din țară, ca să rețineți, tocmai pentru că era Anina, că de aceea sunt așa de supărat, ca centrele de permanență să funcționeze cu 5 doctori minim, nu cu 7. Și atunci am găsit doctori din Reșița pentru că doctorii din Anina nu au vrut să meargă pe Centrul de Permanență”, a mai spus dr. Dragoș Luca.

Cu acești medici din Reșița și din Bocșa, în spații primite de la consiliile locale, s-au înființat 3 centre de permanență în județ, printre care și cel din Anina. Tot la Anina, directorul DSP spune că a adus o ambulanță nouă, cu 300 de km la bord și dotată corespunzător care se pare că nu a fost și nu este folosită decât la evenimente sportive, deși a fost adusă pentru urgențele prin 112.

Directorul DSP a răspuns și acuzațiilor aduse de primarul de la Anina cum că ar fi luat medicii din oraș pentru înființarea Centrului de Permanență de la Soceni, lăsându-i pe bătrânii care au lucrat în mină și care acum suferă de numeroase boli, fără sprijin medical.
”Pentru ce mă acuză primarul de la Anina în acel foileton că eu am luat doctorii de la Anina și i-am dus la Soceni. Fiecare primar știe foarte bine ce are de făcut. Își înființează un centru de permanență dacă are o asociere de minim 5 doctori, le pune un spațiu la dispoziție”, a explicat doctorul Luca. Șeful DSP mai spune că și el ar înființa centre de permanență în județ pentru a nu mai fi presiune pe UPU, numai că nu există medici care să lucreze în aceste centre.
”Eu am sprijinit dincolo de lege chiar, pot să spun, tocmai din atașament pentru populația care nu avea nicio vină, dar eu, Luca, nu-s responsabil că un doctor pleacă de la Anina”, a spus șeful DSP Caraș-Severin.

Comentarii

comentarii