Sute de bănăţeni de etnie croată au luat Lumina Învierii în marea biserică din Lupac cu evlavie și în tradiție VIDEO

Biserica catolică a comunității croate din comuna Lupac din judeţul Caras Severin, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au vrut să participe la slujba de Înviere. Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din România, s-au aflat în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele romano-catolic. În jurul Reșiței, există șapte sate cu populație de etnie croată, așa numiții carașoveni. Oameni gospodari și foarte credincioși, locuitorii din Lupac s-au apucat de treabă încă de la începutul săptămânii. Au fost aranjate casele și străzile, totul este lună iar în ferestre, alături de ornamentele de Paști, stau tradiționalele sfeșnice. Toată strada este luminată, iar casele râd prin ferestrele de la care clipesc sute de luminițe. De prin toată Europa, sătenii de etnie croată s-au întors acasă pentru a petrece în familie marea sărbătoare.

La Lupac, a fost prezent și ambasadorul Republicii Croația la Bucureşti, excelența sa, Davor Vidis alături de credincioșii romano catolici din sat bineînțeles, dar lângă ei au fost și credincioși ortodocși din Reșița sau alte părți, invitați ai localnicilor.

Într-un cuvânt, la biserica părintelui Marian Tincul, au fost prezenți câteva câteva sute de credincioși. Slujba învierii lui IIsus Cristos a început în jurul orei 21. Părintele paroh însoţi de ministranți și credincioși, a aprins o lumânare specială, imensă, de peste un metru înălțime, de la flacăra unui foc ce este făcut în faţa bisericii şi care este binecuvântat de preot.

Preotul a intrat apoi în biserica în care toate luminile erau stinse, după care, a început serviciul religios. Apoi, luminiule sau aprins în lăcaşul de cult și din lumină lui, a dat lumină copiilor ce-l ajută la slujit în altar şi care la rândul lor, au împărțit lumina sutelor de credincioși din biserică.

Trebuie spus că Biserica din Lupac, este probabil cea mai mare și dintre puținele biserici sătești din România, care are încălzire centrală în…..scaune. Așa că, pe timpul serviciului religios, credincioșii stau pe cald și au spatele încălzit de la scaune.

Apoi după împărtășanie și sfințirea apei, credincioșii au înconjurat biserica prin decorul mirific al străzii. La Lupac există obiceiul ca toate casele să aibă în geamuri sfeșnice cu lumini pentru a-I lumina calea Lui IIsus. Decorul este mirific iar atmosfera de basm.

Când ajung acasă, sătenii ciocnesc un pahar de băutură și ouă roșii. Apoi merg la culcare. Nimeni nu mai mănâncă nimic până Duminică la ora 12 când are loc marea Liturghie de Paști la biserica din sat, apoi, toată lumea, gazde și musafiri se întorc acasă unde se așează la masa festivă de Paște.

Comentarii

comentarii