Torma vrea agrement pe Ostrov in zona de Parc Natural VIDEO

Aflată pe Clisura Dunării, insula Ostrov este un miracol natural al Banatului şi un paradis necunoscut al României. Turişti din toa­tă Europa vin până aici să vadă cu uimire caii sălbatici, vegetaţia luxu­riantă şi zecile de specii de păsări rare. Oamenii doritori de na­tură adevărată, atinsă doar de mâna lui Dumnezeu, să se ducă, măcar o dată în viaţă, la Ostrovul de la Moldova Veche.
Autorităţile locale din Moldova Noua vor să transforme insula Ostrov într-o atracţie turistică prin crearea unor zone de agrement. În momentul de faţă, insula situată în largul Dunării în apropierea portului Moldova Veche, nu este exploatata aproape deloc din acest punct de vedere şi nu se poate vorbi despre turism organizat în zona Ostrov.

Pentru început, autorităţile locale din Moldova Noua vor realiza un centru de informare turistică pe Ostrov şi două pontoane, în cadrul unui proiect transfrontalier IPA cu finanţare europeană.

Insula Ostrov se aflape teritoriul administrativ al Primăriei Moldova Noua şi face parte din aria de protecţie a zonelor umede din Parcul Natural Porţile de Fier. Deşi pare, nu e chiar atât de simplu să ajungi pe insula Ostrov. Şi nu doar pentru că e rezervaţie strict protejată şi trebuie ce­rută permisiunea administra­torilor ca să intri în ea, dar şi pentru că insula se află în zona de frontieră, chiar pe graniţa cu Serbia, şi îţi trebuie şi un permis de la autorităţile grănicereşti.

Formula As scrie că: ,,Domnul Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei „Dunărea-Moldova Nouă” este omul care se ocupă de ani de zile nu doar de promovarea zonei, dar şi de păstrarea stan­dardelor ecologice pe insu­la Ostrov. El este cel care a reuşit să pătrundă prin hă­ţişul birocratic şi să ame­najeze un traseu cu panouri pentru insulă şi să aibă pro­misiunea unui proiect de finanţare important, cu fon­duri norvegiene. „De ani de zile ne străduim şi acum încep să se vadă roadele eforturilor. E şi pă­cat să ai o asemenea comoară ca insula Ostrov şi să nu pro­fiţi de ea. E un loc unic, cu cai sălbatici, şi peste 70 de specii de păsări. Fiind zonă protejată, păsările s-au simţit în siguranţă, şi Ostrovul a de­venit unul dintre popasurile lor importante în mi­gra­ţia anu­ală. Unde mai există aşa ceva în Eu­ro­pa? Caii s-au înmulţit foarte mult, acum sunt peste 120, şi am luat legătura cu o asociaţie din Anglia, care va veni să studieze problema, să vedem dacă ar trebui să mai mutăm din ei sau nu. Important este să se facă studii riguroase. Cât despre turism, deşi insula e mai cunoscută în străinătate decât în ţară, trendul este ascendent. Avem tot mai mulţi turişti. Am pro­movat-o foarte mult la târgurile de tu­rism din străi­nătate, unde oamenii se uită cu ui­mi­re la ce poves­tim noi, aproape că nu le vine să crea­dă că există asemenea locuri. Există o agenţie la Timişoara, care organizează excursii speciale în zona noastră, şi prin intermediul lor, sperăm să avem mai mulţi vizitatori. Este foarte importantă dezvoltarea eco-turismului, mai ales că în zona Cli­surii Dunării, locurile de muncă sunt foarte pu­ţine”, spune dom­nul Martin pentru Formula As.

Comentarii

comentarii