Tratamente naturale pentru laringita

DESPRE

Poate ca te lupti cu o raceala sau cu o gripa. Sau poate ai cantat prea tare la un concert sau te-ai entuziasmat in momentul in care echipa ta preferata de fotbal a dat un gol. Acum platiti pretul acestor lucruri cu laringita, o inflamatie a cutiei vocale (laringel), care va face sa deveniti ragusit sau,mai grav, determina chiar si pierderea periodica a vocii.

Laringita poate fi de scurta durata sau cronica. Cel mai adesea, aceasta se face rapid si nu dureaza mai mult de doua saptamani. Laringita temporara poate fi cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Laringita de lunga durata se poate datora refluxului de acid (cunoscuta si sub numele de boala de reflux gastroesofagian sau GERD), iritanti precum fumul sau alergenii, sinuzita cronica, consumul de alcool sau fumatul.

Dintre toate afectiunile medicale, laringita nu prezinta, de obicei, un pericol foarte mare; este de obicei iritanta si suparatoare. Dar cand vocea voastra scade cu cateva octave sau simtiti ca pur si simplu nu mai puteti rosti cuvintele, nu este tocmai de glumit. Iata cateva remedii pentru laringita pe care le puteti incerca sa va aduceti vocea inapoi la normal. Amintiti-va, daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani, consultati-va medicul.

Odihniti-va vocea

Daca laringita de care suferiti este cauzata de prea mult de strigat, de vorbit sau de cantat, dati vocii o pauza. Incercati sa nu vorbiti. Cand faceti asta, vorbiti incet, dar nu soptiti. Soapta are mai multa presiune asupra vocii voastre decat vorbitul normal.

Hidratati-va!

Consumati multe lichide, in special calde, cum ar fi supe si ceaiuri, si incercati sa nu beti alcool si produse care contin cofeina, pentru ca va vor deshidrata.

Gatul trebuie mentinut umed

Puteti incerca sa consumati comprimate sau bomboane tari fara zahar sau incercati sa mestecati guma. Scopul este sa va pastrati gatul umed, pentru a inlatura acea senzatie iritanta din gat.

Faceti inhalatii

Inhalati aburul de la un dus cald sau umpleti un castron de apa fierbinte si puneti-va capul peste vapori. Incercati un umidificator sau vaporizator de aer cald sau rece pentru a adauga umezeala in aerul din casa.

Incercati sa nu tusiti

Cand vocea voastra suna amuzant si simtiti acea senzatie deranjanta, ca si cum ceva va zgarie in gat, este firesc sa doriti sa incercati sa tusiti pentru a scapa de iritatie. Acest lucru nu ajuta si ar putea sa va inrautateasca starea. Daca laringitei i se adauga si tusea, incercati un sirop pentru tuse sau alte medicamente specifice (de preferat consltati medicul).

Gargara

Curata-ti gatul pe tot parcursul zilei prin gargara cu 1/2 lingurita de sare amestecat intr-un pahar de apa calda. Nu exagerati cu sarea, deoarece acest lucru ar putea face ca iritatia devina mai acuta.

Consumati miere

Adaugati o lingurita de miere la ceaiul cald. Mierea este adesea folosita pentru a usura durerea gatului; poate ajuta la calmarea laringitei. Sau, mai simplu, puteti inghite cate lingurite de miere pe zi.

Luati in considerare ceaiurile din plante

Desi nu exista o multime de cercetari stiintifice in zona, unii oameni au succes in tratarea laringitei cu diferite remedii pe baza de plante. Eucaliptul, de exemplu, poate ajuta la ameliorarea iritatiei gatului. Este disponibil sub forma de pastile, siropuri si ceaiuri de tuse. (Nu luati uleiul de eucalipt, totusi, deoarece poate fi toxic). In mod similar, menta poate fi linistitoare pentru dureri in gat si tuse uscata. Radacina de lemn dulce(sau raculet) este un alt remediu comun pe baza de plante pentru iritatii dureroase in gat, dar trebuie consumata cu prudenta. Lemnul dulce interactioneaza cu multe medicamente si n-ar trebui sa fie folosit de catre persoanele care sufera de afectiuni medicale, inclusiv boli de inima, boli de rinichi si boli hepatice.

Consumati ghimbir

Ghimbirul proaspat poate ajuta la calmarea membranelor mucoase inflamate. Ghimbirul dulce se poate suge sau se poate bea sub forma de ceai. Pentru a face ceaiul, sugerez sa taiati o bucata de radacina de ghimbir proaspat in felii subtiri de 1 – 2 centimetri si sa-l puneti intr-un litru de apa clocotita. Acoperiti vasul si fierbeti la foc mic timp de 30 de minute. Lasati-l sa se raceasca timp de inca 30 de minute, si beti 1/2 pana la 1 cana de trei pana la cinci ori pe zi. Indulciti-l cu miere daca este necesar.

Nu fumati si nu beti

Daca fumati, incearcati sa va opriti. Daca beti alcool, opriti-va! Ambele pot provoca laringita sau cu siguranta o pot agrava daca aveti deja.

Citeste tu tot articolul aici: https://www.curademiere.ro/tratamente-pentru-laringita/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii