Trecerea Dunării cu bacul depinde acum de Primăria Moldova Nouă

Stadiul derularii proiectului “Punct de trecere al Dunarii cu bacul între Moldova Noua și Golubac” a fost prezentat într-o conferință de presă susținută în sala de seminar a Consiliului Judetean Caras-Severin. Proiectul este unul de cooperare transfrontalieră România – Serbia în care Consiliul Județean are ca parteneri: Primăria Moldova Nouă, Municipalitatea Veliko Gradiste și Municipalitatea Golubac.

Deși s-a ajuns la finalul implementării acestui proiect, ese prima oară în istoria cooperării transfrontaliere când un proiect se încheie cu un statut diferit de celelalte proiecte deoarece acest proiect este în acest moment un proiect finalizat, dar nefuncțional. Acest lucru se datorează faptului că în perioada de implementare, nu au fost atinse toate obiectivele proiectului. Astfel că, autoritățile de implementare se îndreaptă spre decizia de a accepta ca pentru încă o perioadă de timp proiectul să se extindă pe costurile partenerului Moldova Nouă ca obiectivele proiectului să fie atinse. În acest proiect activitatea Consiliului Județean a fost aceea de achiziționare a catamaranului și realizarea pontoanelor, obiectivul Primăriei Moldova Nouă era de realizare a punctului de trecere a frontierei, obiectiv neatins în prezent. Pentru Primăria Golubac principala activitate a proiectului era refuncționalizarea unui punct de trecere a frontierei și a lucrărilor de acostare a catamaranului, iar pentru Veliko Gradiste activitatea presupunea reabilitarea unui drum între Usie și Veliko Gradiste.

Proiectul întâmpină dificultăți încă de la început. Acestea se împotmolesc din cauza refacerii de trei ori a proiectului tehnic, o dublă avizare din partea Poliţiei de Frontieră pentru punctul de trecere şi două circuite guvernamentale pentru aprobarea unui memorandum. Victor Naidan, managerul de proiect a precizat că acesta a debutat în iunie 2011, iar primul obstacol a venit din lipsa unuiacord între ministerele de externe ale României şi Serbiei pentru memorandumul privind deschiderea respectivului punct de trecere a frontierei.
Probleme nu se sfârșesc aici. Construirea punctului de trecere a frontierei are și el obstacole, pentru că un aviz mai vechi al Poliţiei de Frontieră a fost revocat din cauza ghidului de bune practici Schengen, iar numărul pistelor de trecere a fost negociat de două ori până la forma finală avizată.

Cu construcția și achiziția catamaranului apar alte dificultăți, temrnele fiind de asemenea amânate la şantierul naval Orşova. Pe terenul unde urma să fie realizat punctul de trecere al frontierei de către municipalitatea Moldova Nouă, apare între timp un alt proprietar, așa că a trebuit modificat proiectul tehnic.

În luna octombrie a anului 2017 vor fi reluate discuțiile cu Primăria Moldova Nouă care au în momentul de față responsabilitatea îndeplinirii obiectivului proiectului și care va trebui să-și asume costurile realizării punctului de frontieră.

Consiliul Județean a cheltuit aproape un milion de euro ani proveniți prin acest proiect din fonduri europene. ”Fondurile care se decontează până în 30 decembrie 2016 nu vor trebui date înapoi Comisiei Europene cu condișia ca până în septembrie 2017 obiectivele proiectului să fie atinse pe cheltuielile proprii ale primăriei Moldova Nouă”, a spus Victor Naidan, managerul de proiect. Dacă primăria Moldova Nouă reușește să termine punctul de frontieră și să fie funcțional, banii cheltuiți până acum nu vor trebui rambursați. În alte condiții, toți banii trebuie dați înapoi Comisiei Europene.

Comentarii

comentarii