Trei elevi de la ,,Eliade” reprezinta Caras Severinul la faza naţională a concursului “Cultură şi Civilizaţie în România”

Elevii Colegiului Naţional “ Mircea Eliade” din Reşiţa: Antonia LAZĂR, din clasa a IX-a C, Doriana MARCU şi Darius RĂCEANU, din clasa a XI C, coordonaţi de profesorul de istorie Ghiorghiţa FERCEA, au câştigat faza judeţeană şi sunt reprezentanţii judeţului Caraş – Severin, la faza naţională a Concursul Naţional “Cultură şi Civilizaţie în România”, care va avea loc la Râmnicu – Vâlcea, în perioada 13-16 mai 2017.

Concursul “Cultură şi civilizaţie în România”este o competiţie cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale.

Atât la etapa județeană, cât și la cea națională acest concurs are două probe:

a. proba teoretică
Pentru participarea la concurs, fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate
b.proba practică
Are în vedere susţinerea/ilustrarea temei alese. Pentru ilustrarea temei alese pot fi utilizate diferite mijloace (grafice, audio-vizuale, obiecte etc). O a doua partea a probei practice este prezentarea proiectului de conservare.

Elevii Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa au prezentat, la etapa judeţeană a concursului, lucrarea „File de monografie: Reşiţa- tradiţii şi obiceiuri prilejuite de principalele evenimente din viaţa oamenilor, în perioada interbelică”, structurată pe mai multe capitole: Tipurile de aşezări; Casa; Hrana; Portul popular; Muzica; Obiceiuri legate de naștere; Nume de botez; Obiceiuri legate de căsătorie; Obiceiuri legate de moarte; Boli și leacuri; Medicina populară; Vorbirea populară.

În elaborarea portofoliului şi a proiectului de conservare au valorificat resursele locale : documente istorice, arhive locale, colecţii (inclusiv particulare), fotografii, obiecte, diverse mărturii etc.

Ei au scos in evidenţă, prin lucrarea lor, faptul că bănăţenii din această zonă, au ceva în țesătura intimă a sufletului lor, din impetuozitatea năvalnică și prăvălitoare a râului de la munte, care se rostogolește cu zgomot mare peste bolovanii care îi ies în cale, au ceva din firea și istețimea haiducului care-și trăiește viața fugărită, în ascunzișurile, în taina și răcoarea codrilor, dar sunt la fire voioşi, prietenoşi şi ospitalieri, iubitori de petreceri, oameni avântaţi, năvalnici, mai îndrăzneţi ca toţi românii.


Succes la faza naţională!

Comentarii

comentarii