VIDEO Un neamt in satul nemtilor plecati – De Sânʼ George, în vizită în satul părăsit Lindenfeld

Neobositul şi omniprezentul în viața culturală și nu numai, ambasadorul Reșiței și al Banatului Montan, neamțul nostru drag, Erwin Josef Țigla, ne-a trimis câteva rânduri și un set de fotografii relizate de el sâmbătă la Linderfeld. Fiind sărbătoare, omul a plecat într-o excursie și a ajuns în satul părăsit din poiană cu tei. Erwin este președintele Forumului German din Caraș Severin și în această calitate, dar în primul rând, datorită calităţilor sale de OM și a culturii sale, a făcut cunoscut numele Reșiței și al Reșițenilor peste hotare, în mai toată Europa. Iată ce scrie Erwin în misiva să:

,,Sâmbăta, în 23 aprilie, de Sânʼ George, am vizitat din nou, după aproape patru ani, satul Lindenfeld din Munții Semenicului. Satul Lindenfeld, construit și populat în anul 1827 de coloniști germani din Boemia, este astăzi un sat părăsit.

Astăzi, satul fără locuitori Lindenfeld, este cunoscut și datorită romanului cu același nume scris de Ioan T. Morar. Romanul a primit Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași pe anul 2005 și a fost ecranizat în anul 2013 de reputatul regizor român Radu Gabrea, având numele de „O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Acest film a fost prezentat la diferite festivaluri internaționale: la Bogota, San Diego, Thessaloniki și Cannes. În cadrul Festivalului Ecranizărilor Literare UCIN, filmul a obținut în anul 2014 Premiul pentru regie.

La tradiționala sărbătoare a Kirwei-ului de la Garână în anului 1995, îl întâlneam pentru ultima oară pe Paul Schwirzenbeck, cel care a rămas „ultimul mohican” al satului – ultimul locuitor care a refuzat să plece din local natal. Din nefericire, Paul care a coborât din liniștea vârfului de munte de la umbra teilor, a murind tragic în urma unui accident de mașină la Caransebeș, în anul 1998.

Astăzi, Lindenfeld este un loc straniu şi trist. Casele sunt goale, sunt prăbuşite, năpădite de vegetaţie. Doar biserica romano-catolică, sfințită în data de 10 ianuarie 1858, mai străjuiește satul. Acesteia i s-a refăcut în ultimii ani acoperișul de către Helmuth Kierer, unul dintre germanii Banatului de șes, care își petrece anual multe zile în Banat, astăzi fiind stabilit în Germania.

În memoria locuitorilor acestei așezări, am făcut câteva fotografii pentru cei interesați…”

La cele spuse de Erwin, noi adăugam un material video realizat de echipa infocs.ro în luna iunie a anului 2015.


Erwin Josef Țigla

Comentarii

comentarii