Universitatea resiteana dezvolta Stagii Erasmus de studiu şi practică în străinătate

Promovând o largă deschidere spre străinătate, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa îmbină în strategia dezvoltării învăţământului şi cercetării experienţa acumulată de instituţiile academice din alte ţări. Începând din anul 1990, au fost stabilite un număr de 23 de parteneriate cu universităţi din Germania, Franţa, Italia, Austria, Spania, Polonia şi Ungaria, în cadrul cărora s-au realizat schimburi de studenţi, cadre didactice şi cercetători şi colaborări în domeniul dezvoltării curriculare şi al cercetării ştiinţifice. Odată cu lansarea programului Erasmus în România (1997), toate mobilităţile de studiu şi perfecţionare profesională au fost susţinute prin burse Erasmus, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa numărându-se printre primele universităţi din România care au participat, încă din primul an, la acest program. Până în prezent, aproximativ 200 de studenţi reşiţeni au dobândit cunoştinţe şi abilităţi profesionale, precum şi experienţă interculturală europeană prin stagii de studiu şi/sau practică la universităţile partenere din Europa.

Odată cu introducerea programului Erasmus LLP, mobilităţile au vizat şi sectoarele administrative ale universităţii, îndeosebi Departamentul pentru Tehnici Informaţionale şi Comunicare (TIC) şi Biblioteca. În urma stagiilor de perfecţionare, realizate de personalul UEMR în serviciile similare ale partenerilor externi şi beneficiind direct de sprijinul acestora s-a realizat modernizarea integrală a celor două departamente funcţionale ale universităţii.

Continuator al programului Erasmus LLP, Erasmus+ este noul program finanţat de Comisia Europeană în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului. Acesta susţine proiecte de mobilităţi de învăţare, cooperarea pentru inovare şi bune practici şi acordă sprijin pentru reforma politicilor.

În cadrul programului Erasmus+, studenţii reşiţeni pot beneficia de burse de studiu şi/sau practică în străinătate, cu durata cuprinsă între 2 şi 12 luni, în condiţiile recunoaşterii academice complete a rezultatelor obţinute la partenerii europeni. În plus, programul oferă posibilitatea ca absolvenţii universităţii să realizeze, în primul an de la absolvire, stagii de practică la firme de profil din străinătate, cu finanţarea integrală a transportului şi cheltuielior de subzistenţă.

În luna octobrie 2016, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa va organiza o nouă rundă de selecţie pentru cele 25 de luni de studiu şi/sau practică în străinătate încă nerepartizate în cadrul programului aflat în derulare, care vor trebui să fie realizate până cel târziu la data de 31.05.2017 şi invită studenţii săi să răspundă în număr cât mai mare acestei provocări.

Biroul de presă al UEMR

Comentarii

comentarii